maandag 7 mei 2018

Hoe leer je te vertrouwen?

Hoe leer je te vertrouwen?

Dat is meestal niet zo moeilijk als je opgegroeid bent in een liefdevol en warm thuis, waar wederzijds vertrouwen normaal is.
Maar we leven in een wereld, waarin dat tegenwoordig helaas niet meer normaal is.
Ook in christelijke gezinnen jammer genoeg.
Hoe komt dat?

Het is allereerst vanuit de zondeval begonnen. Adam en Eva vertrouwden niet op God. Dat wat Hij zei het beste voor hun was. Nee, ze gingen er tegenin. Ze namen zelf de keus om naar de slang ( de duivel) te luisteren en van de vrucht te eten van de boom waar ze niet van mochten eten. (de boom van kennis des goeds en des kwaads) 




En dat merkten ze gelijk toen ze dat deden. Want wat veranderde er?
- Ze werden gewaar dat ze naakt waren en dat niet alleen. Er was ook schaamte gekomen.
  Ze maakten schorten van vijgeboom bladeren om zich te bedekken.
- Er was angst gekomen. Hoe weten we dat?
  Adam en Eva verborgen zich voor God toen God Adam riep.
- De leugen en het elkaar de schuld geven, was gekomen.
  Allereerst door de duivel (de slang) die tegen Eva verdraaide wat God had gezegd.
  Dan door Adam als God vraagt 'Hebt gij van die boom gegeten, waarvan Ik u gebood dat gij daarvan niet eten zou?' 



Dan geeft Adam zowel God als Eva de schuld door te zeggen. 'De vrouw, die Gij bij mij gegeven hebt, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb gegeten.' En Eva zegt: Die slang heeft mij bedrogen, en ik heb gegeten.
Wordt God nu boos op Adam en Eva?
Nee, op die slang (de duivel) Hij vervloekt de slang boven al het vee en boven al het gedierte van het veld. Hij zal op zijn buik moeten gaan en stof moeten eten al de dagen van zijn leven. En dan gaat God verder met de bekende woorden 'En Ik zal vijandschap zetten tussen u en tussen deze vrouw, en tussen uw zaad en tussen haar zaad; dat zal u de kop vermorzelen, en gij zult het de verzenen vermorzelen.' Hier zie je de genade van God zo geweldig uitkomen. Hier beloofd God al, dat Hij door deze vrouw Eva, haar zaad, Christus geboren zal worden en dat de duivel Zijn verzenen zal vermorzelen aan het kruis toen Zijn voeten doorboord en aan het kruis genageld werden. Maar al de raadslagen van de duivel zullen op niets uitlopen, al zijn macht wordt vernietigt, zijn koninkrijk en zijn belangen neergeworpen. Jezus Christus is overwinnaar! Hij heeft de duivel een onherstelbare slag toegebracht, een wond aan de kop van het beest, die nooit genezen kan worden. En eenmaal zal Hij in de poel des vuurs geworpen worden. 

Maar om terug te keren naar het woord vertrouwen. Het komt in de Bijbel meer keren voor.
Vertrouwen op mensen staat niet hoog aangegeven. Vertrouwt niet op prinsen, op het mensenkind, bij wie geen heil is. (Psalm 146 : 3)
Je mag wel mensen vertrouwen en het is belangrijk om mensen te vertrouwen, maar je kunt er je heil niet van verwachten.

Maar hoe leer ik dat dan? Hoe kan ik andere mensen leren vertrouwen?
En hoe kan ik God leren vertrouwen?
Misschien is het beste om met het laatste te beginnen, omdat God je dan wil bijstaan in het eerste.
God leren vertrouwen kun je niet vanuit jezelf. 
Als je beschadigd bent door het leven (door al wat je hebt meegemaakt), is vertrouwen altijd moeilijk. Je bent dan vaak achterdochtig of heel waakzaam. Je wilt niet nog eens meemaken wat je is overkomen toch?
Maar hoe kun je nu God leren vertrouwen? 
Eén ding staat nauw met elkaar in verbinding met vertrouwen, namelijk geloof. Wanneer je in God gelooft is het niet alleen met woorden, maar ook in heel je doen en laten, je daden. Je wilt Hem ook gehoorzamen. En hoe dichter je bij Jezus Christus leeft, hoe meer je Zijn wil wilt doen en hoe meer je ook gaat vertrouwen wat God zegt, omdat Hij altijd Zijn beloften nakomt. Soms beproeft God dat, om je des te meer te leren op Hem te vertrouwen. 
God wil jou Zijn liefde en Zijn genade laten zien en je laten ervaren.
En als je die liefde hebt ervaren, dan wil je dat nooit meer kwijt.

Hoe komt het dan, dat mensen van het geloof afgaan?
Dat ze niet meer op God vertrouwen?
Dat gebeurd inderdaad en dat komt, dat ze de wereld liever hebben gehad dan Jezus Christus. Of ze hebben zichzelf liever gehad. 

Daarom is het zo belangrijk om in die liefde te blijven. Die liefde van Jezus Christus, Die voor ons de schuld van zonden droeg om toegang tot de Vader vrij te maken. Wanneer je tot Hem mag komen met je zonden en schuld in oprecht berouw, zal Hij je vergeven. En Hij zal je tot Zijn kind aannemen. 

Zie dan omhoog en verwacht het van Hem.
Wanneer je weg moeilijk is en haast onbegaanbaar. God zal een weg banen voor jou.
Vertrouw op Hem helemaal, je kunt op Hem aan. Als God Zijn Woord geeft, dan houdt Hij Zich er aan! 

Vind je het moeilijk om te vertrouwen op God? Vraag het maar aan Hem of Hij je wil helpen daarmee. Hij doet niets liever dan jou bijstaan in alles.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten