zondag 3 februari 2019

Wie God is

God vertelt ons in Zijn Woord wie Hij is. 
Als je je daarin verdiept, dat is zo rijk! Ik wil bij dit blog blijven bij Exodus 20 : 1.
Voordat God de wet geeft spreekt Hij deze woorden uit op de berg Sinai: 'Ik ben de HEERE, uw God, Die u uit Egypteland, uit het diensthuis, uitgeleid heb.' (Exodus 20 : 1)




Het volk Israël was in Egypte gekomen in de tijd dat Jozef daar onderkoning was. Er was toen hongersnood in Kanaän. En Jozef kreeg toestemming van de farao om zijn familie en al wat er bij hoorde onder te brengen in het land Gosen. Daar mochten ze wonen. 
Maar Jozef was allang gestorven en nadien kwam er een farao, die het volk dulden. De verplichtingen die ze aan Israël  hadden vanwege Jozef waren vergeten.En zelfs Jozef wat hij gedaan had voor Egypte werd vergeten. Het volk werd te groot naar hun zin. Er moest wat aan gedaan worden. Ze vormden een bedreiging voor het volk van Egypte. Ze werden een zwaar slavenjuk opgelegd en de vroedvrouwen werden opgedragen om de zonen, die geboren werden te doden. (de dochters mochten blijven leven) Maar Sifra en Pula deden het niet. 

In die tijd wordt Mozes geroepen uit de woestijn om naar Egypte te gaan om naar de farao te gaan. Mozes moest God gehoorzamen ook al had hij zoveel tegenwerpingen.
Zij, die door God gebruikt worden om voor Hem te spreken, moeten tot Hem gaan om instructies, en het zal hun gegeven worden, wat zij zullen spreken (Matth. 10: 19)
En Mozes ging en Aäron kwam hem tegemoet.
Samen gingen ze naar Egypte naar de farao. God had gezegd wat ze moesten zeggen.
Maar Hij had ook gezegd hoe de farao zou reageren. 




10 plagen waren nodig om uiteindelijk het volk te laten trekken.
De 10 plagen corresponderen met bepaalde Egyptische goden, zoals goden van de lucht, goden van licht en duisternis, goden, die geacht worden om het vee te beschermen, en goden van de rivier de Nijl.
De 10 plagen lieten de Egyptenaren zien dat hun goden mythen waren, krachteloos tegenover de God van Israël, Die leeft. Niet alleen de Egyptenaren hadden het nodig om te zien, het volk Israël ook. Er waren er heel veel die zich aangetrokken voelden tot die Egyptische goden.God wil laten zien wie Hij is. Hij is de Enige God, de Ware God.
De God, die verlost en bevrijdt en reinigt! 
En dat heeft Hij telkens weer laten zien aan het volk Israël.

Dat wil Hij ook aan ons laten zien en aan ons doen.
Wanneer wij vastzitten in of allerlei allerlei dingen of mensen of zonden ga tot Hem. Hij heeft je behoudt op het oog! God heeft je lief!
Belijdt je zonden, vertel je moeilijkheden en verwacht het van Hem alleen dat er uitkomst kan komen. Door Zijn kruisdood heeft Hij onze zonden gedragen en heeft Hij de weg vrij gemaakt tot Zijn Vader. We kunnen nu rechtstreeks bidden tot de Vader door Jezus Christus. Hij is ook opgestaan uit de dood en zit aan de rechterhand van God de Vader.
Hij wil je helpen! 
Al zitten we in nog zo'n moeilijke situatie. God kan je verlossen en bevrijden. Vertrouw op Hem en volhardt in het gebed. Hij zal uitkomst geven!
God hoort Zijn volk! Hij zal ze uitleiden uit Egypte!
En Hij gaat mee! Hij draagt zorg voor Zijn kinderen! Hij wil ook voor jou zorgen. Geef je over aan Hem helemaal en Hij zal ook jouw Hemelse Vader zijn, Die ook jou leidt.





5 opmerkingen: