zondag 10 maart 2019

Waarom geen mindfulness en yoga?

Mindfulness en yoga

In mijn vorige blog kwam mindfulness en yoga te sprake i.v.m. het tweede gebod. Er waren hier en daar nog wel eens vragen over waarom dat het niet goed was.
Daar wil ik hier in dit blog toch nog even op ingaan om wat duidelijkheid te scheppen.



Tegenwoordig wordt er nogal reclame gemaakt van yoga en mind fullness. Zelfs vaak gestimuleerd door artsen en psychologen, fysiotherapeuten, e.d.  Dit vooral om geestelijke spanningen,stress en klachten weg te nemen. 

Mindfulness

Bij Mindfulness wordt er vaak meditatie gebruikt. Nu is mediteren op zich niet zo erg, maar wel op de manier hoe het bij mindfulness gebeurt. 
Je observeert je eigen denkproces. Je neemt als het ware een stap naar achter en gaat bekijken wat je brein allemaal aan gedachten produceert. 
99 % van alle menselijke gedachten (dus ook jouw en mijn gedachten) gaan over het verleden en over de toekomst. Slechts een klein percentage gaat over het nu. Gedachten over het verleden en de toekomst zijn vaak vervuld van spijt, boosheid, verdriet en angst. 
Het is daarom niet zo vreemd dat je je vaak gestrest, boos of bang voelt. Het observeren van je negatieve en emotionele gedachten helpt je om er nuchter naar te kijken, zonder daar echt in mee te gaan en deze gedachten te geloven. Het is dus observatie en je ziet wat er voorbij komt. 




Mindfulness leert je ook dat je niet over je eigen denkproces oordeelt. Het is er... en jij kijkt slechts toe. Je hoeft er geen mening over te hebben. Dat maakt je rustig. Die innerlijke rust is een nuchtere staat. Meditatie voorkomt dat je voortdurend in allerlei drama wordt meegezogen, maar het zorgt er niet voor dat je verder gelukkig bent.

Meditatie kan juist depressie veroorzaken. 
Sommigen mediteren zich suf, maar raken daardoor dusdanig gestrest en uit balans, dat zij uiteindelijk burnout en depressie kregen.
Uit een groot Amerikaans onderzoek onder een grote groep Boeddhistische nonnen in Tibetaanse kloosters is ook gebleken dat maar liefst 75 % van hen klinisch depressief was. 

Voor veel mensen is meditatie een vlucht uit de werkelijkheid, zonder dat zij hun problemen aanpakken. Ze voelen zich ongelukkig, maar ondernemen geen actie om hun nare situatie te veranderen. Ze gaan alleen maar mediteren. Maar mediteren kan  b.v. een uitputtende baan of een inhoudsloze relatie niet veranderen. 
Doordat je continue je te focussen op onrustige en depressieve gedachten, die je tijdens je meditatie observeert, kun je nog dieper wegzakken in de inhoud van die gedachten, waardoor je depressie in de hand werkt in plaats van aanpakt.

Yoga

Yoga is ontstaan vanuit het Hindoeïsme.

Oppervlakkig gezien gaat het om gymnastiek, ademhalingstechnieken en bepaalde lichaamshoudingen, maar yoga is niet zo neutraal en onschuldig als het lijkt Het streeft uiteindelijk een hindoeïstisch doel na, namelijk vereniging met de godheid Brahman. Het is nooit een louter lichamelijke zaak, maar heeft een spiritueel doel.




Zelfs door de meeste simpele oefeningen zoals zwangerschapsyoga wordt je geest beïnvloed. In het hindoeïsme en ook in het boeddhisme is het niet zozeer belangrijk wat je denkt of gelooft, maar wat je doet. Als je oefeningen correct uitvoert, heeft dat in deze oosterse denkwijze een automatische werking, lichamelijk maar zeker ook geestelijk! 
Iedere oefening die men moet doen is een aanbidding en tot eer van de hindoeïstische goden. Daarom kun je yoga niet met christen-zijn combineren, want het eerste gebod, dat je geen andere goden naast God eert wordt overtreden. En ook het tweede gebod. Dat je voor geen andere goden zult buigen en hen dienen.

Yoga lokt je weg van God.
En dat niet alleen; je stelt je open voor occulte invloeden 


Ze brengen mensen met het idee van zelf-verlossing door middel van lichaamshoudingen (asana's) en ademhalingsoefeningen op een dwaalspoor. 
Je kunt jezelf nooit verlossen, alleen het bloed van Jezus Christus brengt verzoening tussen jou en God.





Lichamelijke bezwaren
Naast spirituele overwegingen kunnen er fysieke bezwaren zijn tegen yoga, waarover je niet vaak iets hoort of leest. Yoga kan bestaande lichamelijke klachten verergeren. Dit is herhaaldelijk aangetoond. Teveel mensen weten van te voren echt niet waar ze aan beginnen.

Gebonden?
Je kunt door dit gebonden raken aan duivelse machten. 
Wat moet je dan doen?
Stop direct met mindfulness en/of yoga
Stop met de oefeningen te doen, stop met mediteren zoals je geleerd is.
Dat je je totaal afkeert hiervan.
Je zult merken dat het niet eenvoudig is.

Lees uit Gods Woord (de Bijbel) hardop voor.
Laat het binnendringen. 
Bidt om vergeving, dat je je hier mee hebt bezig gehouden. (wetend of onwetend, dat het verkeerd was)
Dat je gereinigd mag weten door Jezus Christus Bloed.
Dat je in je woorden en daden van Hem getuigen mag. 

Wanneer de duivel je dan toch nog lastig valt, treedt dan maar op.
Duivel ga weg in de Naam van Jezus. 
De duivel heeft een hekel aan Jezus Naam.
Hij is er vuurbang voor.
Al zijn we nog zo zwak in Jezus Naam mogen we de duivel verjagen.
Zing maar tot Zijn lof en eer!
Dank Hem om Zijn Grootheid, Zijn genade, Zijn Bescherming.
En blijf bij Hem, want zonder Hem kunnen we niets.

En willen we iets gaan doen, vraag dan altijd eerst wat de Heere wil. Hij zal het je duidelijk maken.




5 opmerkingen:

  1. Ik heb een tijdje zg mindfullness oefeningen gedaan. Daarbij moest ik helemaal niet mijn gedachten observeren maar wel de dingen met aandacht doen ofwel mindfull want dat betekent niet anders dan bewust/met aandacht. Dat kon dan om de afwas gaan of naar muziek luisteren. Of een wandeling zonder te praten maar alleen luisteren naar omgevingsgeluiden zoals een vogel over overvliegend vliegtuig. Ik heb er niks raars aan kunnen ontdekken. Yoga is een ander verhaal inderdaad.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oké, meestal gaat dat wel anders. Ik heb dat bij anderen ook gezien en gehoord. Kijk zoals bij u is het niet verkeerd, maar je weet meestal niet van te voren hoe die ander het geeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ken je het boek Soulfullness van Brian Draper ook? Bewust leven vanuit je zie. Heb ik persoonlijk veel aan gehad
    Tot rust komen bij God en de dingen bewust doen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken het boek niet maar het klinkt fijn. Lijkt wel wat op wat ik heb ondervonden. Maar dat was niet met het geloof erbij al botste het er gelukkig niet mee.

      Verwijderen
  4. Nee, het boek ken ik niet, Johanneke, is het in het Nederlands te lezen?

    BeantwoordenVerwijderen