zondag 7 juli 2019

Het zevende gebod

Gij zult niet echtbreken is het 7e gebod. (Exodus 20 : 14)


Echtbreken is nog een oud woord, maar het geeft wel goed weer, waar het om gaat.
Het gaat vooral om de relatie tussen man en vrouw.
Wanneer je seksuele gemeenschap met een ander, dan je eigen vrouw of eigen man hebt, dan is de echt gebroken. Ons lichaam is verbonden met onze geest. Als je gemeenschap hebt met een ander, gebeurt er ook iets geestelijks tijdens deze lichamelijke eenwording. En dat wordt in de Bijbel heel duidelijk gezien als het begin van het huwelijk.
God heeft de seksuele gemeenschap bedoeld om aan elkaar tedere liefde te geven en daarvan te genieten en zo daarmee de relatie te versterken. En voor de menselijke voortplanting.
Maar de volkomen liefde is losgeraakt voor één persoon en is er op gericht om vooral onze eigen behoeften te bevredigen. 



We leven in een wereld waar ook dit gebod met voeten wordt getreden. 
Hoe vaak hoor je niet om je heen, dat er een huwelijk stukloopt, omdat de ander iemand anders (er naast) heeft, omdat men aan de ander niet meer genoeg heeft. Er is veel pijn en verdriet en eenzaamheid op dit vlak. Mensen lopen hier niet mee te koop. En mensen kunnen keihard oordelen, terwijl ze niet eens weten, wat er aan de hand is. Of ze horen maar een klein gedeelte van één kant. Wat soms ook nog niet op waarheid berust. 
Maar het gebeurt ook dat men een ander aanrandt of verkracht. 
Of dat de vrouw stelselmatig in het huwelijk verkracht wordt.
Er is zo verschrikkelijk veel leed, waar niet over gesproken wordt.


Waarom is er zoveel huwelijksontrouw? 

- We zijn niet gehoorzaam aan God
- We zien ons lichaam niet meer als Gods tempel, waar God in wil wonen.
- Ons hart trekt naar alles wat van God niet is.
- We worden besmet door mensen om ons heen.Hij doet het of zij doet het, waarom ik dan niet?
- Op de computer kun je van alles opzoeken, ook porno, wat verschrikkelijk schadelijk is. En zeker voor een huwelijk. Ook dat is ontrouw zijn.
- Op de televisie. Bijna elke film gaan ze met elkaar naar bed, ook al kennen ze elkaar net of ze gaan met een ander naar bed, terwijl hun vrouw thuis is. 
- Reclames. Vrouwen worden bijna half naakt overal bijgehaald als lustobject om dingen te kopen.
- Door alcohol te drinken. Alcohol wakkert het verlangen aan en verzwakt tegelijkertijd de wilskracht. Wie alcohol drinkt loopt een groter gevaar toe te geven aan seksuele verzoeking.
- Het nieuwe moraal: Als twee mensen van elkaar houden, dan is het helemaal niet verkeerd om seksuele gemeenschap te hebben op voorwaarde dat niemand erdoor pijn wordt gedaan. Hoe is dit ook al in kerken doorgedrongen?
- Meisjes en vrouwen lopen er te bloot bij. Ze spelen met vuur. Je hoeft het ook niet op te wekken bij de ander. Een jongen of man is daar gevoeliger op.
En er is nog veel meer op te noemen.

Wanneer begint huwelijksontrouw?

Al met je gedachten. Je hebt elke keer de keuze om 'nee' te zeggen.

Jezus zegt in Mattheüs 5 : 28 Maar Ik zeg u, dat zo wie een vrouw aanziet, om haar te begeren, die heeft reeds overspel in zijn hart met haar gedaan. 
Dat geldt natuurlijk ook andersom.
Geen ontucht plegen in gedachten, woorden of gebaren en daden. Trouw aan je huwelijkspartner is verplicht. 

Het is tegenwoordig zo dat we allemaal baas over ons eigen lichaam willen zijn. We willen ermee doen waar we zin in hebben en als het even kan willen we ook graag beschikken over het lichaam van een ander. Het punt is alleen dat God jouw en mijn lichaam gemaakt heeft. Ons lichaam behoort dus aan Hem toe, is Zijn bezit, niet de onze. Dus misbruik van ons lichaam op wat voor manier dan ook brengt ons in moeilijkheden met God. Je tast in wezen de heiligheid van God aan. Dat is ook wanneer je doet aan zelfbevrediging. Vele hulpverleners vinden dat dit wel kan, maar je gedachten zijn niet rein wanneer je dat doet. Meestal heb je iemand in gedachten en ben je daar mee bezig, heb ik me laten vertellen en achteraf is altijd schaamte en schuldgevoel. Dat is er niet voor niets. God laat het weten, wat Hij er van vindt.


Wat vindt God er van?

In de tijd van het Oude Testament, in de tijd van Jozua moesten de Kaänanieten worden gedood. Waarom? Uit archeologische opgravingen kwam vooral naar voren, dat de Kaänanietische godsdienst nauw verbonden was met allerlei zondige seksuele uitspattingen (Deut. 12 : 30, 31)
Maar God maakt geen uitzondering voor Zijn eigen volk! Jozua 7 : 11,12
Voor Zijn eigen kinderen!
God straft deze zonden.
Toch is na Jezus Christus kruisdood de weg vrijgemaakt  voor genade.We kunnen en mogen om vergeving vragen aan Hem. Wanneer we met oprecht berouw komen, wil Hij dit vergeven. Maar Hij zegt wel: zondigt niet meer.
En daar bedoelt Hij mee, dat je er niet mee door moet gaan, maar dat je tot Gods eer moet gaan leven. Leven zoals Hij het bedoelt heeft.(heilig leven)
God wil voor de mens in een huwelijk een levenslange, emotionele, fysieke en geestelijke trouw. 



Een goed huwelijk is natuurlijk niet alleen huwelijkstrouw, maar ook b.v. het vervullen van de emotionele behoeften van beiden is van levensbelang. Het is belangrijk om te werken aan je huwelijk. Het komt je niet aangewaaid. Elkaar erop aanspreken in liefde als de één b.v als maar in zijn werk op gaat of als de ander te veel in de kinderen opgaat.
Bespreek alles. Wees open tegen elkaar. Laat het niet altijd van één kant moeten komen.
Zet je allebei in. Het huwelijk ben je ook beiden aangegaan, dus werk er dan ook samen aan. En dan vooral in gebed. Je kunt het niet zonder God. Je hebt beiden God nodig.
Waar God buitengesloten wordt zullen relaties moeilijk kunnen standhouden.
Als Hij er bij betrokken is, dan is er hoop, leven en veerkracht in een relatie!




Gebed:


Vader in de hemel, ik kom tot U en ik leg ook alles voor U neer.
U weet dat dit gebod van Uw trouw waakt over de huwelijkstrouw.
Alles wat U zo mooi gemaakt hebt, wil de duivel kapot hebben.
En de mens luistert er naar. 
Wilt U ook in dit gebod al mijn zonden vergeven.
U heeft mij gemaakt.
Mijn lichaam een tempel van de Heilige Geest.
U wil in Uw genade, met Uw liefde daarin wonen.
Mij leiden om Uw wil te doen.
Dat ik U blijf gehoorzamen om Uw liefde des te meer te laten schitteren.
Dank U wel mijn lieve Vader dat U mijn gebeden hoort en verhoort.
Uw trouw, die elke morgen weer nieuw is.
U blijft getrouw, altijd, bij U ben ik veilig! 
Wilt U mensen trekken uit deze wereld tot U, opdat ze Uw liefde mogen zien en ervaren.
Wilt U met mensen zijn die in een moeilijk huwelijk zitten, waar ontrouw de boventoon voert.
Wilt U met mensen of kinderen zijn, die aangerand en verkracht worden door mensen die geen rem hebben in hun lust. Er wordt zoveel verdriet, pijn, angst, schaamte gekweekt, die er niet had moeten zijn. O God, er is zoveel leed en pijn, ik kan het niet verzachten. U alleen kunt helpen, bijstaan. Dat een ieder mag weten, dat U erbij bent, dat U Zelf ook lijdt.                     
Wilt U dat er ook vooral in kerken en gemeenten christenen een echt voorbeeld worden van U. En dat ze geen schijnheiligheid zijn en een aanfluiting voor een ander. Dank U Heere, dat U nog steeds werkt in mensenharten, dat wanneer U inwoning maakt, dat U gaat reinigen tot onze heiligmaking. 
Vader, wilt U Uw kinderen staande houden in deze wereld, dat ze niet uit Uw handen vallen?  Dank U Heere, dat U nooit laat varen de werken van Uw handen.
Wilt U deze blogs ook zegenen, niet omdat het blogs van mij zijn. Mijn naam mogen ze gelijk vergeten. Maar dat ze U mogen leren kennen en Uw liefde en vergeving mogen ervaren in hun leven, opdat ze echt mogen gaan leven tot Uw eer in Jezus Naam. Amen.

Wilt je graag verder praten, maar je weet niet met wie, je mag me altijd mailen. nellyvdbas@gmail.com  Wat je schrijft blijft echt tussen ons. ( ik ben hulpverlener van regiopastor)


















Geen opmerkingen:

Een reactie posten