zondag 4 augustus 2019

Het negende gebod

Het negende gebod is: 'Gij zult geen vals getuigenis spreken tegen uw naaste.'
Of om het in het kort te zeggen: 'Lieg niet.' 




Is dit gebod minder erg dan b.v. 'Gij zult niet doodslaan' (niet doden)?
Nee, als je bedenkt dat met liegen de zonde in de wereld gekomen is...
De slang (de duivel) in het paradijs loog Eva voor om haar te verleiden van de vrucht te eten, wat God niet toegestaan had. In plaats van dat Eva de slang doorzag, begon ze aan Gods betrouwbaarheid te twijfelen. En gaf Adam. En Adam at. 
Beiden werden door God uit het paradijs weggestuurd.
Waarom stuurde Hij ze eigenlijk weg? 
Er stond n.l. nog een boom waar ze niet van mochten eten. Dat was de boom des levens.
Als ze daar ook nog eens van zouden eten, zou er geen redding meer zijn.
Dan zou dit eeuwig duren waar Adam en Eva in terecht waren gekomen.
Maar God had een plan al van het begin af. Er zou redding komen door Zijn Zoon Jezus Christus, Die de zonden op Zich zou nemen aan het kruis om diegenen die in Hem geloven het eeuwig leven te bieden.

Liegen tegen je naaste houdt veel in. 

Je hebt eigenlijk 3 soorten leugens:

1 - de schadeleugen(dat is tot schade van de ander)
2 - de schertsleugen (sterke verhalen, elkaar vermaken met onwaarheden)
3 - de noodleugen ( tegen de vijand liegen ter bescherming van iemand) (Ex. 1 : 19, Jozua 2 : 4-6, Richteren 4 : 18-21)

1 Verdraaien van woorden, waardoor iemand anders woorden anders uitgelegd worden.
Of het opzettelijk verkeerde informatie geven van je naaste met de bedoeling de ander zoveel mogelijk schade te berokkenen. 
Roddelen en lasteren zijn ook kwalijke praktijken die veel voorkomen. Het is bewust iemand afbreken en dat vaak met leugens.
Veel mensen doen er dan alles aan om zelf goed voor de dag te komen, zodat de ander zijn of haar fouten niet ziet of opmerkt. Of dat hij of zij ze zelf bewust ook verzwijgt zodat de ander in een verkeerd daglicht wordt gesteld en dat hem of haar vrijpleit.
Snel oordelen. Er wordt ontzettend vaak te snel en lichtvaardig geoordeeld. Jezus is daar Zelf erg terughoudend in als het om oordelen gaat! 

Als we naar de politiek kijken, wordt er veel gelogen.
Als we naar verslaggeving van nieuws kijken, wordt er veel gelogen.
Er is nepnieuws.





En er is veel manipulatie om de leugen in stand te houden.
Reclame, adverteerders liegen vaak om geld te verdienen.
Advocaten kunnen waarheid verdraaien om zelfs een ooggetuige in verwarring te brengen.
Valse getuigen.
Mensen die durven een eed te zweren op de Bijbel dat ze iets niet gedaan hebben, terwijl ze het wel gedaan hebben.


Er zijn ook mensen (en er komen er steeds meer), die bewust veel liegen. Zelfs over de kleinste dingen. De reden dat ze het doen is vaak dat ze er wat mee willen winnen of dat ze zichzelf groter voor willen doen dan ze zijn. Ze zijn ook alleen op zichzelf gericht, ze hebben geen empathie (geen gevoelens of gedachten van een ander kunnen aanvoelen)
En o wee, als je ze tegenspreekt, dan word jij voor leugenaar uitgemaakt en mankeert er alles aan jou. Ze halen daar van alles bij en proberen je tot de grond toe af te maken. Zulke mensen noemt men narcisten. Dat zijn pathologische leugenaars.
Ze gebruiken ook veel manipulatie in hun relatie. Ze kunnen niet van de ander houden, ze houden alleen van zichzelf. Al zullen ze het zeker tegenover de buitenwacht het anders spelen. Het zijn enorm goede toneelspelers met twee gezichten. 
Het lastige is vaak dat niemand ze door heeft. En dat diegene die in een relatie gevangen zit. (want dat doen ze, ze kappen alle vriendschappen langzamerhand weg en spelen vaak mensen tegen elkaar uit) En diegene die in de relatie zit zwijgt wel, anders heeft die helemaal geen leven meer. Die is inmiddels al zo gewend om te zwijgen, dat ze vaak niet meer anders kunnen, want wie zou ze geloven? Beloften houdt een narcist bijna nooit.Ze hebben altijd excuses en uitvluchten.




Wanneer zulke relaties verbroken worden door een scheiding zullen narcisten vaak met veel leugens komen en het slachtoffer spelen. En zijn er eventueel kinderen, dan spelen ze die vaak uit tegenover de partner. Ze weten vaak precies hoe ze het moeten aanpakken om ze achter zich te krijgen. In heel veel gezinnen in zo'n situatie, zie je dat de kinderen achter de narcist gaan staan, o.a.omdat ze denken dat die hun hulp het hardste nodig heeft. Maar het is een leugen. De narcist lacht in zijn vuistje. De ander wordt letterlijk alleen gezet. Ik hoef u niet te vertellen dat er enorm veel schade wordt aangericht in zo'n gezin en rondom zo'n gezin.



Je hebt ook nog een andere categorie mensen die enorm liegen en dat zijn leugenaars die leiden aan wanen of pseudologia fantastica. Ze zijn totaal de grip op de realiteit kwijt en liegen zoveel dat ze niet eens meer weten of ze nu waarheid spreken of dat ze liegen. Ze geloven alles wat ze zelf zeggen. Ook dat is in een relatie ondoenbaar. Je kunt begrijpen wat een leed er wordt veroorzaakt door leugens.

2 Jongeren onder elkaar en mannen onder elkaar kunnen vaak sterke verhalen ophangen  
   of flink overdrijven. Dit om mee te tellen, of aandacht te krijgen, dat ze voor 'vol' worden       aangezien. Dat er vaak leugens in verteld worden of dat het hele verhaal een leugen is,       dat maakt niet uit, als het maar indruk maakt naar die ander toe.
   Maar ook vrouwen die elkaar zoveel te vertellen hebben over andere mensen, terwijl ze 
   de helft nog niet eens weten. Ze oordelen over mensen, valse suggesties worden uitge-
   sproken, waardoor de ander geen goed meer kan doen.

3 Een noodleugen is toegestaan. Het wordt in de Bijbel vermeld. Ik denk ook als je iemand     anders er mee beschermd alleen dan, kan het geoorloofd zijn.


De duivel, de aartsleugenaar van het begin af

De duivel en zijn engelen (demonen) leven van de leugen. Hun opzet is om Gods werk kapot te maken en als hun dat niet lukt, er zoveel mogelijk schade aan te berokkenen.
De duivel heeft macht gekregen hier op aarde, maar door Jezus Christus verzoenend werk aan het kruis door Zijn bloed, is die macht verbroken. Al wil dat niet zeggen, dat de duivel niets meer kan uitrichten. Maar onderschat hem niet. Het lijkt zelfs vaak of de duivel op deze aarde het voor het zeggen heeft. Maar God staat er boven en heeft alles in Zijn hand. De duivel kan niet meer doen, dan het hem wordt toegestaan. In wezen moet de duivel met al zijn leugens het afleggen van God, hij wordt zelfs vaak gebruikt zodat mensen tot Jezus vluchten. 
Wat de duivel ook doet is alles van God naäpen. Maar dan met leugens en verdraaiingen. Kijk b.v. naar Gods schepping                      - de duivel zet de evolutietheorie ertegenover.
              naar profeet                                    -                      valse profeet
              echt geloof                                      -                      surrogaatgeloof/ New Age
              engelen                                           -                      gevallen engelen, die je ook in de
                                                                                             New Age weer terug ziet
             geloof in God                                   -                      geloof in mensen
En zo kun je nog wel veel meer noemen. 



Waar de duivel je vooral aanvalt is in je denken

De duivel is goed in twijfel zaaien.
'Gods liefde is toch niet voor jou, want jij hebt het niet verdient.' (leugen)
God zegt in de Bijbel: 'Want alzo lief heeft God de wereld gehad, dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leve hebbe.' Johannes 3 : 16. (Waarheid)

'Niemand houdt van je, waarom zal je er geen eind aan maken aan je leven?' (leugen van de duivel)
Het kan zijn, dat mensen je laten vallen, maar God laat je nooit vallen. Jezus Christus wil er altijd voor jou zijn als je Hem aanroept, tot Hem bidt. Hij hoort je altijd. Hij heeft je niet voor niets op deze wereld gezet, Hij heeft een plan met je. Hij heeft je onvoorwaardelijk lief en wil Zijn liefde aan jou tonen in je leven in een relatie met Hem. Hoe moeilijk het leven ook kan zijn, Hij helpt je er doorheen en draagt je en geeft je dag aan dag de kracht er voor. Jezus Christus gaat je voor, Hij wijst de weg, want Hij is de Weg. We hoeven Hem alleen maar na te volgen. En dat kunnen we met Zijn hulp en door Zijn genade.
'De Heere is nabij allen, die Hem aanroepen, allen, die Hem aanroepen in waarheid.Psalm 145 : 18. (waarheid van God Zelf)

Denk je nu echt dat Jezus Christus jouw nog vergeeft? Nu heb je alweer gezondigd. En wat heb je al niet gedaan in het verleden. En de duivel haalt alle zonden weer op en toont ze je weer zodat je moedeloos wordt. Ja, je hebt het echt niet verdient. En heeft het nog zin om naar God toe te gaan? Je bent veel te slecht. (de leugens van de duivel)
God zegt in Zijn Woord in Psalm 103 Hij doet ons niet naar onze zonden, en vergeldt ons niet naar onze ongerechtigheden. Want zo hoog de hemel is boven de aarde, is Zijn goedertierenheid geweldig over degenen, die Hem vrezen. Zo ver het oosten is van het westen, zo ver doet Hij onze overtredingen van ons. Gelijk zich een vader ontfermt over de kinderen, ontfermt Zich de HEERE over degenen, die Hem vrezen. Want Hij weet, wat maaksel wij zijn, gedachtig zijnde, dat wij stof zijn. (Gods waarheid!)
Wanneer we tot Jezus Christus komen met een oprecht hart en Hem om vergeving vragen, dan doet Hij die zonden weg. Hij zegt in Hebreeën 10 : 17; En hun zonden en hun ongerechtigheden zal Ik geenszins meer gedenken. Dus als de duivel je al de zonden voor je tentoonspreidt waar je al vergeving voor ontvangen hebt. Mag je de duivel wegjagen in de Naam van Jezus en zeggen dat ze al betaald zijn door het bloed van Jezus Christus.

'Ik kan niets.' Ook zo'n gedachte, die vaak door andere mensen eerst worden gedropt bij je. Jij kunt niets. En als je dat vaak genoeg hoort word het 'ik kan niets.' Het is ook van de vijand, de duivel. God wil niet dat wij zulke gedachten hebben. Paulus mag in Filippensen 4 :  13 zeggen; Ik vermag alle dingen door Christus, Die mij kracht geeft.' En dat mogen wij hem leren nazeggen, stap voor stap. Maar spreek elke keer de gedachten tegen, die je naar beneden halen. De vijand is uit op je vernietiging. Maar Jezus is uit op je redding. Hij wil dat je voor Hem leeft.


God verbiedt leugens
Kortom God verbiedt het om leugens te vertellen, (met uitzondering van de noodleugen)
Hij verbiedt het om leugens te verbreiden en om te leven van een leugen.
Je liegt niet alleen tegen mensen en tegen jezelf maar vooral tegen God.
Toen Ananias en Saffira hun land verkochtten zeiden ze tegen de gemeente en de apostelen dat het de gehele opbrengst was van de verkoop. Maar het was niet zo, want ze hadden een deel voor zichzelf achtergehouden.. Petrus zei toen: Gij hebt niet tegen mensen gelogen, maar tegen God. Ze vielen daarna dood neer.
We mogen niet een leugen leven. 1 Johannes 1 : 6 zegt 'Indien wij zeggen, dat wij gemeenschap met Hem hebben en in de duisternis wandelen,dan liegen wij en doen de waarheid niet.' De levende leugen is de leugen dat wij onszelf misleiden. Wanneer datgene wat wij met onze lippen luid en duidelijk zeggen, door ons leven wordt tegengesproken, dan leven wij een leugen. De weg die Jezus op weg naar kruis aflegde, was bezaaid met dit  soort levende leugenaars: de schriftgeleerden, die beweerden dat ze kennis hadden, maar ze hadden het niet. De farizeeën die beweerden op de juiste wijze te leven, terwijl dat niet het geval was.; De valse getuigen die verhalen vertelden, die zij niet hadden gezien en gehoord hadden; Judas kus, het toppunt van een levende leugen. Pilatus vrome vraag ; wat is waarheid? om daarmee zijn laffe, leugenachtige hart te maskeren. 

God is een God van Waarheid. Jezus is de Weg, de Waarheid en het Leven. Hij kan onze leugens niet dulden. Hij kan geen gemeenschap hebben met mensen die leugens vertellen. In Openbaring 21 : 8 wordt er een lijst weergegeven van de mensen die uiteindelijk verloren zullen gaan en besluit met deze woorden 'en alle leugenaars hun plaats zal zijn de poel des vuurs'

Na je wedergeboorte

Als je wedergeboren bent, nieuw leven hebt ontvangen door de vergeving in Jezus Christus bloed zal de Heilige Geest je er op attent maken wanneer je een leugen uitspreekt.
Wat moet je doen? 
Je moet terug naar de persoon, tegen wie je die leugen verteld hebt en de waarheid vertellen. En je vraagt om vergeving aan je Hemelse Vader. Eerder krijg je geen vrede in je hart. God kan niet met leugens leven. Hij is een God van Waarheid!


Zo zijn er zoveel leugens op deze aarde, dat we vaak niet meer weten wat waarheid is.
Mensen kunnen er in verstrikt raken, wat ook de bedoeling van de duivel is.
Daarom laten we dicht bij Jezus Christus blijven, onze ogen gericht op Hem.
Begin je dag met Hem, neem de tijd om Gods Woord te lezen en te overdenken. 
Laat God toe in je hart te spreken. Gehoorzaam Hem! 
Neem tijd om te bidden, Hem te danken, zingen tot Zijn eer. 
Maar luister dan ook wat Hij tot jou wil zeggen, neem daar de tijd voor.
En leef ook met Hem in je dagelijks leven. Dat je hart Hem toebehoort.
Dat je leven echt is en geen leugen, zodat je voor eeuwig om zult komen.
We hebben ons leven gekregen van God. Ons leven behoort God toe.
Ook in ons dagelijks werk moeten we proberen goed ons werk te doen, niet versloffen of de kantjes eraf lopen of een ander de vervelende klusjes op laten knappen.
Het is belangrijk dat we ook nederig zijn, onszelf niet verheffen. Wie zijn wij? Hebben wij iets om voor te staan op een ander? Nee.
Het is alles genade wat we zijn en we gunnen die ander ook die genade, waaruit het leven is tot in alle eeuwigheid in Jezus Christus.

Gebed

Vader in de hemel, arglistig is ons hart, geneigd tot het kwade.
De wereld leeft er van, de duivel slaat zijn slag.
Doorgrond m', en ken mijn hart, o HEER;Is 't geen ik denk niet tot Uw eer?
Beproef m', en zie, of mijn gemoed
Iets kwaads, iets onbehoorlijks voed';
En doe mij toch met vaste schreden
Den weg ter zaligheid betreden.
Dank U wel Heere, dat U de duivel overwonnen hebt aan het kruis.
De macht van satan is gebroken. En ook al roert hij vreselijk op deze aarde, overwinnen kan hij niet. Want U bent de Overwinnaar van leven en dood.
U bent het Die Waarheid in het binnenste kan geven voor een ieder die er om vraagt. U heeft baby's, kinderen, jonge mensen, jong volwassenen, volwassenen, ouderen lief. U heeft alleen hun behoud op het oog. Daarom wordt ook het Evangelie vertelt en geschreven. De Bijbel uitgedeeld met de bedoeling om die te lezen. Uw Waarheid kan leugens verdrijven en mensen op de knieën brengen.
Dat vragen we U Heere, dat Uw Koninkrijk mag uitgebreid worden en dat meer werkers in Uw koninkrijk mogen komen, die Uw waarheid liefhebben en het Evangelie recht mogen brengen, opdat Uw Koninkrijk mag kome. 
U heeft ook gezegd in Uw Woord dat er in het eind der tijden valse profeten zullen zijn en die zijn er Heere. Ze verleiden vele mensen. Dat mensen toch Uw Woord lezen en geleid mogen worden door Uw Geest opdat ze toch niet in verzoeking komen en verleid worden van U vandaan. Ook zal de antichrist er zijn en die is er Heere. Hij loochent  dat Jezus is de Christus. Hij loochent de Vader en de Zoon. U zegt het een ieder, die de Zoon loochent, heeft ook de Vader niet. Geef ons toch een waakzaam hart Vader in U alleen. Open onze ogen opdat wij zien de gevaren die ons van U aftrekken en dat wij ons wapenen met de wapenrusting Gods. Vader in de hemel wilt U met alle mensen zijn, die het moeilijk hebben, die het zwaar hebben en geestelijk en soms lichamelijk mishandeld worden door de leugen. 
Ook mensen die Uw Woord trouw zijn, de Waarheid trouw zijn. Geef ze toch kracht om U na te volgen. Wilt U dat ook aan ons geven, opdat wij voor de waarheid mogen staan en niet voor de leugens, die ons elke dag beïnvloeden van alle kanten. Vader, ik ben U zo dankbaar voor Uw Woord en Uw Heilige Geest opdat ik mag weten hoe ik U mag navolgen al is het vaak struikelend in Jezus Naam. Amen.

Wil je reageren op dit blog wil je dat dan doen via mijn mailadres? nellyvanderbas@gmail.com