zondag 25 oktober 2020

Ben je wederom geboren?

Zalig en heilig is hij, die deel heeft in de eerste opstanding; over deze heeft, de tweede dood geen macht, maar zij zullen priesters van God en Christus zijn, en zij zullen met Hem als koningen heersen duizend jaren.  Openbaring 20 : 6

Het is inmiddels de vijfde zaligspreking van Openbaring. 

In Openbaring 20 staat Jezus overwinning op de satan centraal. Zoals we zullen zien, beschrijft ook dit gedeelte de periode van hemelvaart tot wederkomst. In de laatste verzen van het hoofdstuk wordt de grote oordeelsdag in woorden onthuld. 


Het vorige hoofdstuk eindigde met de verdoemenis van het beest en de valse profeet in de poel des vuurs. Ook de laatste twee van dit hoofdstuk bevatten deze huiveringwekkende beschrijving van de hel. Iedereen die niet geschreven staat in het boek des levens, wordt geworpen in de poel des vuurs (vers 15)

De apostel Johannes zag een een engel afkomen vanuit de hemel. die engel heeft een sleutel en een ketting om de satan te boeien in de afgrond, de woonplaats van de demonen (vergelijk Hfst 9 : 1). Duizend jaar lang. Wel zes keer komt dat woord 'duizend' terug. In die duizend jaar zullen de zielen van de martelaren met Christus regeren. Duizend was in die tijd het hoogste getal: miljoen kende men niet. Het is 10 x 10 x 10. Een lange en volle tijd. In die tijd is de satan gebonden en regeren Gods kinderen met Christus. 

In Mattheüs 12 : 29 vertelt Jezus een korte gelijkenis over de satan, die gebonden wordt. In die gelijkenis gaat het over een man, die allerlei huisraad heeft. De huisheer is sterk en als iemand zijn meubels en bezittingen wil roven, dan moet hij eerst de huisheer binden. Zo heeft de satan in het Oude Testament alle volken en landen in bezit genomen, uitgezonderd Israël. Hij heeft de volken in de greep gehouden door zijn grote macht en hen letterlijk in de ban gehouden door namaakgoden, afgoden. Nu is die tijd voorbij, zegt Jezus. Nu is het Koninkrijk van God gekomen (Mattheüs 12 : 28) De satan wordt gebonden en het witte paard van de verkondiging van het Evangelie zal nu de landen doortrekken en de banier van het Evangelie in ieder land plaatsen. 


Het is het kantelpunt in de geschiedenis. De duivel met zijn engelen zijn weggestoten uit het regeringscentrum (Openbaring 12 : 9) Daar zullen nu Gods kinderen zijn, de zielen van de martelaren, die met Christus zullen regeren. 

In die duizend jaar zal de satan niet meer verleiden (vers 3) De waarheid van het Evangelie zal zegevieren! Het boek Handelingen levert het bewijs. Alle pogingen van satan werken mee aan wat hij bestrijdt namelijk de verspreiding van het Evangelie; de vervolging in Jeruzalem waardoor getuigen het hele land doortrokken, de ruzie tussen Paulus en Barnabas, waardoor er in plaats van één, twee zendingsteams inzetbaar waren, enz. Alles paste precies in Gods plan.

Zelfs de aanval op Paulus, dat hij in de gevangenis kwam. Daar heeft hij een aantal belangrijke brieven geschreven, die we nu nog mogen lezen in Gods Woord. 

In vers 4 - 6 wordt de periode van duizend jaar van vers 1 - 3 vanuit een ander gezichtspunt bekeken. Als in vers 4 staat dat de zielen van de martelaren duizend jaar met Jezus leven en regeren, doet dat meteen denken aan de zielen van de martelaren onder het altaar uit Openbaring 6 : 9. Het zijn niet alleen de martelaren die met Christus zullen regeren, het zijn allen, die niet bij het beest horen. Het zijn alle ware gelovigen. In de opening van de brief staat ook: 'Genade zij u en vrede van Hem, ... die ons gemaakt heeft tot koningen en priesters voor God en Zijn Vader' (hfst.1 : 4,6) Gods kinderen zijn vanuit de geestelijke dood met Christus opgestaan. Ze hebben het ware leven ontvangen. Ze zijn wederom geboren. Dit is de eerste opstanding(vers 5) Nu leven ze met Hem. Ze delen in Zijn opstanding en Zijn overwinning. Ze zijn priesters en koningen. Ze regeren met Hem. Dat regeren ziet erop dat ze delen in Zijn overwinning. Regeren is ook bidden: 'Uw wil geschiede in hemel en op aarde' Het is Jezus aanbidden, loven en prijzen, als Hij de zegels van de geschiedenis één voor één opent. Bidden om voortgang van Zijn Koninkrijk en de ondergang van Zijn vijanden. Die gebeden hebben effect: het reukwerk van hun gebeden stijgt op. Regeren is ook oordelen. Gods kinderen zullen de duivelen oordelen. (1 Korinthe 6 : 3)

Vlak voor de wederkomst zal er een korte tijd zijn van grote en ongekende verdrukking. 'En als die dagen niet ingekort werden zou er geen vlees behouden worden; maar ter wille van de uitverkorenen zullen die dagen ingekort worden.'    (Mattheüs 24 : 21, 22). Het is de periode waarin de antichrist zal regeren. De satan zal nog één keer uitgaan om de volken te verleiden, zodat ze eensgezind zullen optrekken tegen het Lam (vergelijk Hoofdstuk 16 : 14; 19 : 18). Zoals Israël als een tentenkamp lag aan de grenzen van Kanaän, zal Gods volk als een tentenkamp zijn in de woestijn. Maar God zal triomferen. Hij zal overwinnen!        Een vuur uit de hemel zal plotseling alle tegenstand en alle vijanden verslinden. Ook de satan zelf. 'En de duivel, die hen verleidde, werd geworpen in de poel van vuur en sulfer, alwaar het beest en de valse profeet zijn; en zij zullen gepijnigd worden dag en nacht in alle eeuwigheid (vers 10)

'En ik zag' Het is de 33ste keer dat deze woorden gebruikt worden. 'Ik zag een grote witte troon.' In Openbaring 20 : 4 staat: 'En ik zag tronen; de tronen van Gods kinderen. Hier is het de troon. De troon waarop Jezus Christus zit om te oordelen. En Zijn kinderen zullen met Hem regeren en met Hem oordelen. ( 1 Korinthe 6 : 2; Daniël 7 : 22; Markus 19 : 28) Het is het moment van de wederkomst. Hij komt om te oordelen de levenden en de doden. De boeken zullen geopend worden; het boek des levens. Op de opening van het boek des levens sluit hoofdstuk 21 aan. Maar ook het andere boek. De geestelijke doden zullen geoordeeld worden. Voor hen geen tweede opstanding, maar een tweede dood. Zij die twee keer opstaan, zullen maar één keer sterven. Maar zij voor wei de opstanding uit de lichamelijke dood de eerste opstanding is, zullen twee keer sterven. Een keer lichamelijk, de andere keer eeuwig. Zij worden geworpen in de poel des vuurs. Wat een ernstige woorden! Dan eindigt ook het koninkrijk van de dood (1 Korinthe 15 : 26) Hij Die door Zijn dood degene die het geweld des doods had, vernietigd heeft (Hebreeën 2 : 14), zal ook de laatste vijand overwinnen. Hij heeft alle dingen Zijn voeten onderworpen. Zijn overwinning is volkomen. Dan is God alles in allen!



Openbaring 20 is het hoofdstuk waarop chiliasten zich beroepen. Zij geloven dat er een periode van duizend jaar vrede zal aanbreken. De gelovigen zullen in die eeuwen met Christus regeren en de satan zal gebonden zijn. Deze chiliasten lezen Openbaring 20 als een chronologische volgorde op hoofdstuk 19. Zij lezen ook de duizend jaar als letterlijk duizend jaar. En ze zien dit unieke Bijbelgedeelte dat hun inzicht geeft in een speciale periode, terwijl daar nergens anders in de Bijbel naar verwezen wordt.                       

Openbaring is een Bijbelboek, waar de gebeurtenissen niet chronologisch (op volgorde) gebeuren. Steeds weer wordt een zelfde periode omschreven vanuit een ander gezichtspunt. En in dit Bijbelboek wordt volop dingen symbolisch bedoeld.  En wat heel belangrijk is: Laat de Bijbel haar eigen uitlegger zijn.  Andere gedeelten uit het Oude en Nieuwe Testament moeten licht werpen over wat er staat geschreven in Gods Woord, we moeten dat niet proberen zelf in te vullen.












3 opmerkingen:

  1. Er wacht ons een geweldige toekomst vrij voor altijd bij de Heer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, dat is zeker Sape, daar mogen we naar uitzien en het kan mij niet vlug genoeg zijn, ik verlang er naar!

    BeantwoordenVerwijderen