zondag 30 augustus 2020

Zalig is hij, die leest, hoort en bewaart, deze profetie

Zalig is hij, die leest, en zijn zij, die horen de woorden van deze profetie, en die bewaren, hetgeen daarin geschreven is; want de tijd is nabij. Openbaring 1 : 3

De eerste van de 7 zaligsprekingen uit Openbaring. Ze zijn niet zo bekend als die van de bergrede uit Mattheüs 5 en Lukas 6, maar ze zijn zeker de moeite waard om te lezen en je er in te verdiepen.




De Openbaring is een belangrijk boek. Voor veel christenen is dit boek eeuwen lang gesloten gebleven, omdat zij er geen zicht op had, hoe dit alles uit te leggen. Men wist ook niet echt de strijd die er is tussen engelen van God en de gevallen engelen van de duivel, terwijl die strijd er toen toch allang bestond. (o.a. Daniël 10 : 12-14)

Zalig betekent letterlijk vanuit het Grieks 'zegenen', 'blij maken', 'redden'              Zalig is hij, die leest. Je bent dus gezegend als je leest, en zijn zij, die horen de woorden van deze profetie. In die tijd kon niet iedereen lezen, dus was men afhankelijk van iemand, die voorlas. 

Openbaring is een profetisch boek. Veel wat er in geschreven staat, moest toen nog gebeuren, toen Johannes dit allemaal op moest schrijven.                              Het doel van deze profetie om die te lezen of te horen, maar ook te bewaren. We moeten het bewaren in ons geheugen, in ons verstand, in onze liefde en ook in de praktijk van het leven en dan zullen we gezegend worden. Zo belangrijk is deze boodschap! 

Ze ontdekt het woeden van de wereld en satan en wijst de weg van geloof en lijdzaamheid en volharding tot het einde. En ze toont, waar wij niets anders dan overwinning van satan zien, de uiteindelijk overwinning in Jezus Christus is! Nergens duidelijker dan in dit boek Openbaring, zien wij de heerlijkheid van Christus en van Zijn Middelaars Ambt om de troon van God weer op te richten in de wereld en Zijn heerschappij te bevestigen. Daarom zijn ze zalig, die dit boek lezen en horen en bewaren, want de tijd is nabij. Dat maakt de boodschap zo ernstig. Het is noodlottig als je er geen acht op slaat. Het Koninkrijk Gods is vlakbij en de Koning komt. Dan moeten de slapende maagden ontwaken. Hij komt, Hij komt om de aard te richten, Zijn wan is in Zijn hand.                      

Maar wat een troost voor die waken. De strijd is wel zwaar en lang. Maar de uitslag niet onzeker. En de tijd is kort. Het is maar een verdrukking van tien dagen. Niet lang zal het lijden duren. Dat kan toch soms tot bemoediging zijn in de zware strijd. De duivel kan het ons zo moeilijk maken. Ons eigen vlees (oude natuur) en de wereld kunnen ons benauwen, alles kan ondersteboven gaan. De aarde van haar plaats gaan, alle dingen vaak tégen lijken, maar zo blijft het niet. 


Straks komt het einde...

Daar kan toch het verlangen naar uitgaan. 'God des levens, ach wanneer?' Er kan zo'n heimwee zijn naar de volmaaktheid, die we hier altijd missen. Het blijft hier alles zo onvolmaakt. De zonde blijft in deze wereld. En ons vlees strijd continu tegen alles, de duivel probeert alles in het werk te stellen om ons te verleiden tot... Hij probeert ons te ontmoedigen. Hij probeert ons continu van God af te trekken en het meeste in onze gedachten. De duivel gaat rond als een briesende leeuw, of als een engel des lichts. Wij moeten waken, bidden, strijden, uitzien en hopen en vooral ook de wapenrusting Gods aantrekken elke dag weer. (Efeze 6)




Er zijn inmiddels al vele profetieën vervuld, maar nog niet alle. Maar de tijd is nabij, dat Jezus Christus terugkomt op deze aarde.                                              Hoe dichterbij we tot de vervulling van Gods profetieën en beloften komen, hoe oplettender we moeten worden, naar mate wij weten, dat de dag nadert.

 

2 opmerkingen:

  1. Ik had van Amir Tsarfatie begrepen dat juist wél alle profetieën inmiddels vervuld zijn. Welke moeten er dan volgens u nog gebeuren?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ezechiël 38 bijvoorbeeld en de bouw van de nieuwe tempel, waar de antichrist als een God zal zitten, zichzelf vertonende, dat hij God is. 2 Thessalonicensen 1 : 4. Ga niet alleen op personen af wat ze zeggen, ook al kunnen ze nog zoveel goeds zeggen, ook niet op mij, maar lees daarnaast Gods Woord waar alles in staat, wat we nodig hebben.

    BeantwoordenVerwijderen