zondag 11 oktober 2020

Geroepen tot het avondmaal van de bruiloft van het Lam

 En hij zeide tot mij: Schrijf, zalig zijn zij, die geroepen zijn tot het avondmaal van de bruiloft des Lams. En hij zeide tot mij: Deze zijn de waarachtige woorden Gods. Openbaring 19 : 9

Deze engel, die hier spreekt, gebiedt de apostel Johannes op te schrijven, dat degenen die tot het avondmaal van de bruiloft van het Lam zalig zijn.



Bij een Joods huwelijk was het de gewoonte, dat de bruidegom na de verloving terugging naar zijn ouders. Eén van de belangrijkste dingen, die hij had te doen was om te zorgen voor een huis, waar hij samen met zijn toekomstige vrouw zou kunnen gaan wonen. In de tussentijd zorgde ook de bruid, dat zij de noodzakelijke voorbereidingen maakte voor de grote dag. Daar hoorde uiteraard een prachtige trouwjurk bij. Het kon misschien wel een jaar duren, maar als de tijd voor de bruiloft was aangebroken, kwam de bruidegom terug om zijn bruid op te halen. Dan bracht hij haar in een feestelijke optocht naar het huis van zijn vader, waar de bruiloft zou worden gevierd.


In het Nieuwe Testament wordt de relatie tussen de Gemeente en Christus vergeleken met die van bruid en bruidegom. Paulus spreekt daarover in 2 Korinthe 11 : 2. In Efeze 5 : 22 - 32 laat hij de vergelijking zien van het huwelijk met de relatie tussen Christus en Zijn gemeente.                                                Jezus Zelf trok deze vergelijking toen Hij beloofde terug te keren om de discipelen naar het Vaderhuis te brengen met Zijn vele woningen.                                    

In Openbaring 19 : 7 en 8 lezen we dat de bruid van het Lam zich heeft klaargemaakt voor de bruiloft en dat de tijd van die bruiloft is aangebroken. 



De bruid zal de mooiste trouwjurk dragen, die wij ons maar voor kunnen stellen.
In openbaring 19 : 8 staat dat zij bekleed wordt met rein en blinkend fijn lijnwaad; Dat is niet alleen smetteloos wit, maar ook lichtgevend. De bruid van het Lam zal met recht een stralende bruid zijn, naar wie haar bruidegom, de Heere Jezus, met groot verlangen uitziet. De bijzondere stof, waarvan de jurk is gemaakt zijn van de rechtvaardigmakingen van de heiligen. Het is het lange witte kleed van de gerechtigheid van Christus, waardoor de bruid gerechtvaardigd en geheiligd is, vrijgemaakt van al haar zonden en schuld, eens en steeds weer. Hij heeft ons bekleed met de mantel van Zijn gerechtigheid, die ook onze gerechtigheid is geworden. Hij heeft de bruid dit fijne lijnwaad gegeven en zij heeft het uit genade ontvangen in het geloof. 

Wat een onvergetelijk moment zal het zijn als Hij weerkomt op de wolken van de hemel en Zijn bruid komt halen. De kinderen Gods, de bruid van het Lam, Jezus Christus die geroepen zijn tot het avondmaal van de bruiloft van het Lam zullen de hemel binnengaan. Degenen die niet gewassen en gereinigd zijn door het bloed van het Lam zullen niet binnen kunnen gaan. Dan zal Hij tot jou zeggen: 'Ik heb u nooit gekend.' Al die tijd genade tijd geweest en Jezus niet nodig gehad en dan als het niet meer kan, dan wel? Nee, dan kan het niet meer. Kies daarom heden wie je wilt dienen, stel het niet uit!

Wat is het een troost en zaligheid voor de bruid van het Lam. Zalig die geroepen zijn tot de bruiloft. Het is een gelukkig volk. Hier beneden op aarde in verdriet en pijn en tranen, trekkende door de woestijn van het leven, maar straks voor eeuwig thuis! In dat Vaderhuis, waar het Avondmaal gevierd wordt. Hét Avondmaal van de bruiloft van het Lam. Het zal één Avondmaal zijn. Daar zal het volmaakt en eeuwig zijn. Als de bruiloft gevierd zal worden en het volk van God voor altijd met haar Bruidegom verenigd zal zijn. Met Hem aanzitten aan Zijn tafel en eten en drinken met Hem in het Koninkrijk van Zijn Vader. Zijn gezicht zien in gerechtigheid, de Liefhebber van mijn ziel, mijn Liefste! 

Dan worden de woorden toegevoegd: 'Deze zijn de waarachtige woorden Gods.' Deze beloften, geopend, toegepast, verzegeld en gewaarborgd door de Geest Gods in de heilige sacramenten, zijn de bruiloft, en het gehele lichaam van allen, die aan dit feest deelnemen is de bruid; de vrouw van het Lam. Zij eten in één lichaam, zij drinken in één Geest; zij zijn niet alleen toeschouwers of gasten, maar zij vormen de echtgenote; zij zijn het lichaam van Christus. 

Dat Johannes reageert door neer te vallen om hem te aanbidden is niet vreemd. Dit moet een geweldige ervaring geweest zijn voor Johannes, om dit te horen en op te mogen schrijven. Al mocht hij niet voor hem neerknielen.

Maar als we het op ons in laten werken, dan is dat zo groot en zo niet te bevatten heerlijkheid, die ons wacht. Hij, het Lam Gods, Jezus Christus zal ons, Die het bruidskleed dragen, brengen naar het bruiloftsmaal van Hem, Die ons liefheeft!



2 opmerkingen: