zondag 1 juli 2018

Waarom moet een christen lijden?

Lijden hoort er bij.

De vorige keer schreef ik over 'Moeten wij ook lijden als christen?' 
Ja, lijden hoort er bij. In Filippensen 1 : 29 staat: Want u is uit genade gegeven in de zaak van Christus, niet alleen in Hem te geloven, maar ook voor Hem te lijden. 
Als je kijkt in Gods Woord hoeveel er over lijden geschreven wordt! 
Armoede, dorst, gebrek, geweld, honger, ongelijk, onrecht, pijn, schade, schipbreuk, smaadheid,  verdriet, verdrukking, lijden, enz.





Het begon al in het paradijs. God zei nadat Eva en Adam gezondigd hadden tot Eva: Ik zal zeer vermenigvuldigen uw smart, namelijk van uw dracht; met smart zult gij kinderen baren; en tot uw man zal uw begeerte zijn, en hij zal over u heerschappij hebben. (dat wil zeggen, dat zij niet over de man heerst, maar hem erkent als hoofd der vrouw, zoals Christus het Hoofd der Gemeente is; en Hij is de Behouder des lichaams.)

Daarna de broedermoord. Kaïn sloeg Abel dood.
En Kaïn vertrok.
Adam en Eva bleven alleen achter in pijn en verdriet.
En zo staan er zoveel verhalen in Gods Woord, die echt gebeurd zijn waar de mens lijdt.

Maar waarom moet een christen lijden?

-  Allereerst vanwege de zondeval. Daardoor is lijden op deze wereld gekomen.
Maar als we dit weten, kunnen we ons nog steeds afvragen waarom God lijden, rampen, en tragedies toestaat. Als Hij goed en liefdevol is, zou Hij Zijn schepping dan niet beschermen tegen schade en verdriet? De waarheid is dat er enkele dingen in het leven zijn die we simpelweg niet kunnen begrijpen. In Jesaja 55: 8-9 zegt God: "Want Mijn gedachten zijn niet uw gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE. Want gelijk de hemelen hoger zijn dan de aarde, alzo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen, en Mijn gedachten dan uw gedachten.

Ten tweede om ons te berispen. Wanneer wij Gods weg niet willen volgen en onze eigen weg blijven volgen en daarin blijven volharden, terwijl God ons gewaarschuwd heeft, kan Hij lijden op ons pad brengen, zodat wij tot inkeer komen en Hem gaan gehoorzamen.

- Ten derde om ons te heiligen. God geeft ons soms beproevingen, zodat al wat er tussen Jezus Christus en ons zit uit de weg te ruimen. Opdat we dichter bij Hem komen. En dat we Hem meer en meer gaan liefhebben en wij Hem op de eerste plek zetten, waar Hij hoort te zijn in ons leven.

- Ten vierde om de betrekkelijkheid van ons leven te zien en dat we alleen maar meer verlangen naar de eeuwige heerlijkheid. Dat wij daardoor meer en meer met Zijn Woord bezig zijn en ons laten leiden door Zijn Geest. Om ook daarin kracht te vinden in het lijden.

- Ten vijfde om de troost, die wij mogen ontvangen in al onze verdrukkingen door te geven aan hen, die ook in allerlei verdrukking zitten. Het staat zo mooi in Gods Woord beschreven in 1 Korinthe 1 : 4-6 ; Die ons vertroost in al onze verdrukking, opdat wij zouden kunnen vertroosten hen, die in allerlei verdrukking zijn, door de vertroosting, waarmee wijzelf door God vertroost worden. Want gelijk het lijden van Christus overvloedig is in ons, alzo is ook door Christus onze vertroosting overvloedig.
Doch hetzij dat wij verdrukt worden, het is tot uw vertroosting en zaligheid, die gewerkt wordt in de lijdzaamheid van hetzelfde lijden, hetwelk wij ook lijden; hetzij dat wij vertroost worden, het is tot uw vertroosting en zaligheid.

- Ten zesde om ons tot een taak of roeping klaar te maken, waar we anders niet geschikt voor zouden zijn.

- Ten zevende in ons lijden van Hem te getuigen en Hem de eer te geven. Zijn liefde te laten zien, die Hij voor ons heeft. Lijden heeft niet het laatste woord. Als we Gods kinderen mogen zijn, zijn wij ook erfgenamen, erfgenamen van God, en medeërfgenamen van Christus; indien wij althans met Hem lijden, opdat wij ook met Hem verheerlijkt worden. Rom.8 : 17.

De duivel heeft onze ondergang op het oog en lacht in zijn vuistje als hij dat lijden over ons uitspreidt. En daar gebruikt hij ook zijn 'gevallen engelen' voor en ook mensen. De duivel wil je van alles wijsmaken, hij probeert je denken in alles te beïnvloeden om toch maar niet op God te vertrouwen.

Loopt het God dan uit de hand? God bestuurt toch alles?
Ja God bestuurt alles, Hij laat veel toe, dat is voor ons verstand niet te snappen.
Het vraagt van ons vertrouwen in Hem. Hij weet wat Hij doet.
Wat ook ons overkomt, wat voor lijden ook, Hij zal alle dingen doen medewerken ten goede, hun, die God liefhebben. (Romeinen 8 : 28)
Dus wat er ook gebeurd is of komt, God zal het doen medewerken tot iets goeds. Dat is een belofte. En Gods beloften falen nooit, Hij komt ze altijd na! Daar mogen we op vertrouwen!

Voor jou, als je het moeilijk hebt.

Wanneer je op 't ogenblik in problemen zit of veel pijn hebt of geen uitkomst ziet, probeer dan omhoog te zien. Hij, Jezus Christus heeft voor ons aan het kruis geleden voor onze zonden en wil ze vergeven als we er om vragen. Hij heeft ons lief. Hij wil zo graag een relatie met jou en mij. Hem kun je vertrouwen als geen ander. Wat Hij zegt komt Hij ook na. En je vindt geen betere Trooster dan Hij, want Hij blijft altijd bij je en Hij kan je beter troosten dan mensen dat kunnen. En probeer dan al dat moeilijke in Gods Handen te leggen. Hij kan zelfs uit dit iets moois maken, ook al is het voor ons onbegrijpelijk. Voor God is niets onmogelijk en voor Hem loopt niets uit de hand.



5 opmerkingen:

  1. Mooie blog post Nelly. Ja, aan lijden ontkomen wij niet denk ik, Jezus leed... en waarom wij niet? Maar de Bijbel spreekt wel duidelijk over lijden omwille van het evangelie bijvoorbeeld. Ik ontmoet veel mensen die denken dat ze voor Jezus lijden als ze een ziekte hebben... maar als dat zo zou zijn, waarom genas Jezus dan zieken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met jou eens Marja. Het lijden (je kruis dragen) gaat over het lijden om de Naam van Jezus, vervolging voor het Evangelie. Bijna alle apostelen zijn omgekomen doordat ze Jezus volgde en het evangelie verkondigden. Als je een ziekte hebt lijdt je niet voor Jezus. Dat is het gevolg van de zondeval. En hebben we Zijn genade en kracht en troost nodig om het te kunnen dragen. Of inderdaad Zijn Goddelijke genezing! Hij geneest nog steeds maar lang niet altijd. Maar het aller belangrijkste is de redding en genezing van de ziel die voor Eeuwig leeft. Het lichaam sterft zo en zo een keer..

      Verwijderen
    2. Dank jullie wel voor jullie fijne reactie en ik sluit me er helemaal bij aan, want zo is het exact.

      Verwijderen