zondag 27 januari 2019

Wat zegt Jezus eigenlijk nog meer over de wet?

Er is veel reactie gekomen op mijn blog over de tien geboden. En er zijn ook veel discussies rondom dit onderwerp. De 10 geboden nog houden of heeft die afgedaan? Jezus heeft immers een nieuw gebod gegeven? Ik wil hier graag nog een keer op ingaan d.m.v. het Woord Zelf te laten spreken.



De vraag
Er wordt een vraag gesteld aan Jezus. Het is geen vraag uit honger naar het Woord. Nee, het is een vraag die vooruit is bedacht om Hem te verzoeken.
De Farizeeën hadden gehoord, dat Jezus de Sadduceeën de mond gestopt had en zijn toen bij elkaar gekomen om het daar over te hebben.
Eén uit de Wetgeleerde komt naar Hem toe en komt met de vraag: 'Meester! welk is het grote gebod in de wet?'




Het antwoord
Jezus hoeft daar niet over na te denken. Hij antwoordt gelijk: 'Gij zult liefhebben de Heere, uw God, met geheel uw hart, en met geheel uw ziel, en met geheel uw verstand.
Dit is het eerste en het grote gebod.
En het tweede aan dit gelijk, is Gij zult uw naaste liefhebben als uzelf.
Aan deze twee geboden hangt de ganse wet en de profeten. (Matth. 22:36-40)

Het nieuwe gebod, wat de Heere Jezus geeft in Johannes 13 : 34,35 is ook eigenlijk hetzelfde: Een nieuw gebod geef Ik u, dat gij elkander liefhebt; gelijk Ik u liefgehad heb, dat ook gij elkander liefhebt. Hieraan zullen zij allen bekennen, dat gij Mijn discipelen zijt, zo gij liefde hebt onder elkander.'

Hoe Gods wetten te doen?
Uit liefde. Liefde staat bovenaan. Je zult de Heere liefhebben met je hele hart en je hele ziel en je hele verstand. Dat is zo enorm veelomvattend. Er is geen ruimte meer voor wat anders naast. Die liefde gaat boven alles. Die liefde staat op nummer 1.
Hoe werkt dat uit in de praktijk van het leven? 
Je begint je dag met God, want je kunt niet zonder Hem.
Je neemt stille tijd, je zoekt tijd om samen met je God te zijn, want je hebt Hem lief.
Je leest Zijn Woord en bidt. Je laat je leiden door Zijn Woord en door Zijn Geest.
Wanneer mensen in je nabije omgeving zijn, die je voortdurend vernederen, zwijg je.
Wanneer mensen je bespotten, zwijg je.
Wanneer God wordt bespot, doe je je mond open en kom je voor Gods Woord op, tenzij het paarlen voor de zwijnen werpen is. Dat ze daardoor alleen maar meer gaan vloeken, e.d.
Zoek en bidt om momenten waarin je kunt spreken over Jezus Christus.
Als je het moeilijk hebt richt je dan op Jezus Christus.
Zijn de zorgen te zwaar voor jou?
God is toch groter? Of is God te klein voor jou?
We mogen alles op Hem afwentelen.
Hebben we moeite om een bepaalde zonde te laten, ga er mee tot Hem.
Vraag hulp.
Dus hoe doe je Gods wetten? Door Zijn liefde, Die het je inscherpt in je hart door Zijn Heilige Geest. Je wandelt met Hem en verblijdt je in Hem en gehoorzaamt Hem, omdat je weet dat Hij je Herder en Redder is.


Onder Gods wetten gebukt?
Gods wetten, daar moeten we niet vanaf doen. Ze zijn niet tot zaligheid, dat is alleen door Jezus Christus. Je kunt niet door de wetten te houden in de hemel komen.
Maar je hoeft ook niet altijd gebukt te gaan, omdat je de wet niet voor de volle 100% kunt houden. Dat kon alleen Jezus Christus.


Vrijheid
Paulus schrijft in de Galatenbrief in hoofdstuk 5 : 1 Staat dan in de vrijheid met welke Christus ons vrijgemaakt heeft en wordt niet weer met het juk der dienstbaarheid bevangen.' Wat wil dat nu zeggen? Dat we in de vrijheid van Gods vergeving mogen staan door het Bloed van Jezus Christus, Die ons reinigt van alle zonden. Wanneer we voor Hem alle zonden mogen belijden, zal Hij het ons genadig vergeven. Al klaagt ons hart ons aan, al fluistert de duivel je voortdurend in de oren, dat het niet meer voor jou is, dat jij te zondig bent, Christus bloed reinigt alle zonden. Zo dat er geen zonden meer zijn in Zijn ogen. We hoeven ons dus niet onder dat juk van de dienstbaarheid laten vangen. Dat wil zeggen, dat we niet uit schuldgevoel God moeten dienen. Niet uit schuldgevoel de tien geboden proberen te houden. Dat juk houdt nooit op. Die schuldgevoelens houden nooit op. Want de duivel voedt ze wel. Hij weet echt wel wat je zwakke plek is. Nee, God verbreekt dat juk door Hem Zelf door Zijn liefde en genade. Door Zijn bloed, heeft Hij je zonden vergeven. 
Hoef je dus de geboden nu niet meer te doen.
Jawel, maar niet uit schuldgevoel, maar omdat je het zo heerlijk vindt om dichtbij Hem te leven. En je weet dat in de 10 geboden het er ook om gaat dat God boven alles gaat en je naaste als jezelf. 



9 opmerkingen:

  1. Nadat Mozes van de berg kwam waren zijn volk al aan het aanbidden van een gouden kalf .waarom deze discussie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omdat er mensen zijn, die denken dat de 10 geboden vandaag de dag afgedaan hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wanneer je Jezus´gebod houdt, hou je eigenlijk ´vanzelf´ de 10 geboden ook. Want vanuit de liefde ga je niet begeren, doden etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi Nelly - het onderwerp dat je aanraakt is zeer diep en ernstig, het is een kwestie van leven en dood. Als iemand iemand op één of andere manier nog onder de wet is, zal iemand blijven zondigen en dus sterven. (lees 1 Kor 15:36). De wet is alleen voor zondaars en onrechtvaardigen bestemd, Paulus schrijft hierover in 1 Tim 1-9-11: de wet is niet bestemd voor de rechtvaardige....de wet is in geen geval voor een rechtvaardige bestemd. Met andere woorden: de wet is niet van toepassing voor hen die aan de kant van Christus staan, die bij Jezus horen. De Bijbel is hier zeer zeer duidelijk over en ik kan nog veel meer noemen, alleen houd ik het voor nu kort. Een zeer ernstig thema. Lees Heb 9:28, over de ontmoeting met Christus zonder zonden! Met andere woorden: alleen als je gestorven bent voor de wet en vrij blijft van de wet kun je Christus ontmoeten! De wet doen uit dankbaarheid is niet wat het nieuwe testament vraagt - dat staat nergens in het Nieuwe Testament en gaat in tegen de leer van Christus. Dat hebben mensen verzonnen. Voor hen die bij Christus horen ligt de lat veel hoger dan de wet - dat zien we heel duidelijk in Matt 5. Zie mijn eigen blog over dit onderwerp: http://holybunch.com/nl/2017/08/28/mattheus-5-en-geboden-christus/

    BeantwoordenVerwijderen
  5. 1 Kor.15:36 gaat over heel wat anders n.l. over de leer van de opstanding der doden en niet over de wet. 1 Tim 1:9-11. Eigenlijk kun je niet deze 2 verzen zo maar uit zijn verband rukken. Timotheus onderwijst juist hoe hij moet waken tegen de Judese leraren en anderen, die fabelen en geslachtsrekeningen met het Evangelie vermengen. Hij toont aan het nut der wet en de heerlijkheid van het Evangelie. Hij toont aan het doel en het nut der wet; dat bestaat in het voortbrengen van de liefde, want de liefde is de vervulling van de wet. Rom. 13:10, Rom 13 : 8 Het voornaamste doel van de Goddelijke wet is ons aan te wakkeren tot liefde tot God en tot elkaar en alles wat het gevolg heeft om onze liefde tot God en onze naaste te verzwakken, strekt het doel van de wet te vernietigen. In Matth. 5 : 44 wordt gezegd stelt de wet niet ter zijde, en verdringt niet een gebod, waarvan de bedoeling liefde is. Als we alle gaven hadden en de liefde ontbrak, dan zouden we een klinkend metaal en een luidende schel zijn 1 Cor. 13 : 1 In 1 Tim.1 : 8 Doch wij weten, dat de wet goed is, zo iemand die wettelijk gebruikt. De Joden gebruikten haar onwettelijk om de gemeente te verdelen, zij gebruikten hem voor hun rechtvaardigmaking. Wij moeten er niet aan denken haar aan de kant te zetten, maar haar wettelijk gebruiken om de zonde te weerstaan. Niet dat wij onder het verbond van het werken zijn maar het is goed om ons te leren wat zonden en plicht is. Wij zijn uit onszelf niet rechtvaardig en niet uit de wet rechtvaardig , maar zij is gegeven voor de zondaren om hen te weerhouden en te belemmeren en paal en perk te stellen aan de zonden Paulus noemt hier de tweede tafel van de wet, van de plichten, die wij tegenover onze naaste hebben. De genade van God verandert de harten. Je schrijft de wet is niet voor de rechtvaardige bestemd. In Jezus Christus mogen we gerechtvaardigd worden door Zijn bloed. Dat wil niet zeggen, dat we niet meer kunnen zondigen. De strijd van de oude mens met de nieuwe mens blijft bestaan tot de dood toe. En de duivel zal er ook alles aan doen om je tot zonden te verleiden. Wie meent te staan, zie toe dat hij niet valle. Hebr. 9 : 28 gaat het niet over de mens zonder zonde maar over Christus zonder zonden Hij was het Lam Gods, dat de zonden der wereld droeg en Hij zal bij Zijn 2e komst verschijnen zonder die last; omdat Hij die volkomen gedragen heeft. Hij zal in heerlijkheid komen. In Openbaring 14 : 12 staat "HIer is de lijdzaamheid der heiligen; hier zijn zij, zij die de geboden Gods bewaren en het geloof van Jezus.'

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik verzin het toch echt niet zelf. Het staat duidelijk geschreven: de wet is niet bestemd voor de rechtvaardigen maar voor wettelozen en voor opstandigen. (1 Tim 1:9). Lees ook eens Rom 7: 1-7 of Romeinen 4:15: de wet brengt immers toorn teweeg, want waar geen wet is, is ook geen overtreding. Alleen zonder de wet kan een mens stoppen met zondigen. Nogmaals - het gaat niet om mijn mening maar om de waarheid.

    Rom 13: 8: Ja de liefde is de vervulling van de wet - Christus heeft de wet vervuld en zij die van Christus zijn doen dat ook door de liefde en het leven naar de Geest. Dit gedeelte zegt in geen geval dat wet van toepassing is op een Christen. Paulus geeft alleen aan dat de wet hetzelfde doel had, maar dit nooit heeft kunnen bereiken zoals we weten (Heb 10:1).
    Over 1 Tim 1: 8 “wij weten dat de wet goed is als men die wettig gebruikt”. Dat is helemaal waar. De wet is zeker nog van toepassing voor degenen die niet in Christus zijn. Voor deze wereld, gelukkig is de wet er in deze wereld anders zou het een chaos zijn. Voor hen die zondigen is de wet heel hard nodig en ook heel nuttig. Het is een leermeester naar Christus. Dat is het nut van de wet.
    Maar voor hen die met Christus voor de wet zijn gestorven (Gal 2:19) is de wet niet meer van toepassing. Gelukkig niet - hou zou ik anders heilig kunnen zijn? Hoe zou ik anders rechtvaardig kunnen zijn? Ik ben gestorven voor de wet (Gal2:19, Kol2:14, Ef 2:15, Rom 7:1-7) de Bijbel is hier heel duidelijk over. Alleen zonder de wet kun je de belofte erven (Gal 4). Geloof als een kind in wat Christus heeft gedaan, dat geeft werkelijk geluk en alleen dat geeft eeuwig leven! Maar het is ook noodzakelijk, alleen als je blijvend opgehouden bent zondigen kun je behouden worden! Ik ga nu niet op alles van je reactie in - anders wordt het te lang. Je mag ook privé emailen als je dat prettiger vind.
    Gert Jan
    gertjanvanzwieten1979@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen