zondag 20 januari 2019

Indien gij Mij liefhebt, zo bewaart Mijn geboden

Voordat God de Heilige Geest zal geven als Trooster zegt Hij eerst wat anders.
Namelijk: "Indien gij Mij liefhebt, zo bewaart Mijn geboden." 





Als Christus hen vertroost, zegt Hij hun Zijn geboden te houden, want wij moeten niet anders troost verwachten dan in de weg van wat God gebied. In de weg van gehoorzaamheid. Wanneer zij (de discipelen) bezorgd zijn wat ze moeten doen als hun Meester hun ging verlaten en wat er van hen zou worden, zegt Hij hun Zijn geboden te houden. Dan zal er niets verkeerd met hen gaan. Zo zij liefde voor Hem, Jezus Christus willen tonen, gehoorzaam dan de geboden.

Zo is het nog steeds ook voor ons. Als je van de Heere Jezus houdt, dan betekent dat Hij in jou gaat leven en dan ga je Zijn geboden bewaren/doen. Je leert doen wat Hij zegt. Het mooie is dat de Heere Jezus zegt: Indien gij Mij liefhebt, dus als je van Mij houdt, dan bewaart Mijn geboden. dan komen die geboden van Hem eruit voort. Het werkt uit in je leven in het leren doen van wat Hij zegt. Dus de liefde tot Christus openbaart zich in de trouw aan Zijn geboden en dat kan alleen als er een blijvende binding bestaat met Hem.




Daarom is het goed dat in gemeenten 10 geboden voorgelezen/voorgehouden/voorgeleefd worden.
De tien geboden zijn niet verouderd, ook nu niet. Als God het me geeft wil ik ze allemaal behandelen wat ze in deze tijd nog te zeggen hebben.

Ook Jezus Christus hield de tien geboden.
En Hij zegt tegen Zijn discipelen en een ieder die Hem liefheeft om die te houden.
In Openbaring 22 : 14 wordt gesproken: Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan de boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.

Maakt het doen van de geboden dan dat je rechtvaardig voor God wordt?
Nee, het maakt dat je ieder moment God nodig hebt om Zijn wil te doen.
Je kunt zelf die geboden niet houden. Dat kan niemand. Dat kan God alleen.
Waar is de wet dan voor?
Hij is een tuchtmeester tot Christus geweest, opdat wij uit het geloof zouden gerechtvaardigd worden.  Dat staat in Galaten 3 : 24.
En dan gaat het verder: 'Maar als het geloof gekomen is, zo zijn wij niet meer onder de tuchtmeester.'
Velen denken, dat je dan de geboden niet meer hoeft te houden. De wet is overbodig geworden, maar dat is niet waar. 

De wet was gegeven om de mensen te overtuigen van de noodzakelijkheid van een Zaligmaker. De wet was er om hen te overtuigen van hun zonden en hun te onderwerpen aan Gods gezag. De wet was bedoeld als tuchtmeester tot Christus. 
Voordat Christus er was, was men gevangen onder de wet. Wanneer de wet overtreden werd, dan werd er gestraft naar de verschillende voorschriften en de strenge straffen, die er beschreven waren om opgevolgd te worden. Dit was zodat ze zich zouden afkeren van het zondigen en vergeving van God zouden ontvangen. 

Nadat Christus gekomen is, is het veranderd. Offers waren niet meer nodig, omdat Christus Zichzelf ten offer heeft gesteld aan het kruis. Hij maakte de weg vrij tot de Vader.
Er was geen dieren offer meer nodig. Wel het geloof in Jezus Christus en Zijn vergeving.
Wanneer we onze verkeerde dingen mogen belijden met een oprecht hart bij Jezus Christus, dan is er vergeving. En Hij denkt er nooit meer aan. Hij doet ze weg zo ver het westen is van het oosten en andersom (zie Psalm 103) Dan is er de noodzakelijke verandering van binnenuit, van vernieuwing en bekrachtiging door het werk van de Heilige Geest.





Waarom dan nog de wet?
Het is een instelling van God voor de mensen, ter bescherming voor onszelf en voor onze naasten. Het is tot eer van God. Wanneer een land regeert volgens deze geboden, zal het goed met dit land gaan. Want het stelt God tot middelpunt. 
En zo is het ook met ons leven. Als we met Gods geboden geen rekening meer houden, waar belanden wij dan? Kan alles er dan maar mee door op een gegeven moment?

De tien geboden drijft ons uit tot Jezus Christus! Het laat zien dat de geboden gaan over een rijk en vervuld leven.
God geeft ons grenzen, maar door het werk van Zijn Heilige Geest komt Hij ons tegemoet door Jezus Christus om te vergeven en vrijheid te geven om zonen en dochters van God te zijn, die weer leren omgaan met de liefde van de Vader. 
Het is een keuze om Gods geboden te gehoorzamen of niet. En die keus moet voortkomen niet uit angst, maar uit liefde en dankbaarheid. 










3 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je mooie blog. Idd vanuit de liefde voor Hem.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed om te lezen. In de kerk waar ik lid ben worden de 10 geboden niet gelezen in de dienst. Soms denken mensen dat ze hebben afgedaan, maar dat is niet zo natuurlijk. Jezus zegt zelf dat er niet een jota of een tittel van de wet zal voorbijgaan totdat het alles geschied is.

    BeantwoordenVerwijderen