zondag 9 juni 2019

De Heilige Geest (Pinksteren)

'Maar gij zult ontvangen de kracht des Heiligen Geestes, Die over u komen zal; en gij zult Mijn getuigen zijn, zo te Jeruzalem, als in geheel Judéa en Samaria, en tot aan het uiterste der aarde. Handelingen 1 : 8.

Van Hemelvaart, waar Jezus Christus terugkeert naar de hemel naar Pinksteren zijn tien dagen.
Tien dagen waar de apostelen en de vrouwen, en Maria, de moeder van Jezus, en met Zijn broeders eendrachtig volhardend aan het bidden en smeken.





Pinksteren.
Het is vandaag Pinksteren.
Menigeen weet tegenwoordig niet wat Pinksteren inhoud als je het vraagt. En in vele kerken en gemeenten wordt het werk van de Heilige Geest onderbelicht.

Wat gebeurde er?
In bijna alle kerken wordt vandaag wel gesproken over de Heilige Geest, die uitgestort is op het Pinksterfeest. Zij waren allen eendrachtig bijeen. Wie? De apostelen, de vrouwen, Maria, en de broers van Jezus. 
Wat gebeurde er? Ze hoorden een geluid uit de hemel, alsof het een grote storm was en het hele huis werd er mee gevuld. En je zag een soort vlam op hun hoofden. Een zichtbaar teken van de Heilige Geest, zodat iedereen het kon zien, die daar waren. Ze werden allen vervuld met de Heilige Geest en begonnen te spreken met andere talen, zoals de Geest hun gaf uit te spreken. Talen, die ze zelf nooit geleerd hadden, maar God's Geest gaf ze die uit te spreken, zodat een ieder die daar waren in Jeruzalem hen konden verstaan.
Wat zal dat geweest zijn!



En door die kracht van de Heilige Geest kwamen 3000 mensen tot bekering op die dag.

Als wij denken aan de Heilige Geest als Persoon van een Drie enig God, denken we vooral aan de wedergeboorte en dat de Heilige Geest tot geloof brengt, tot bekering. Dat is belangrijk, dat is het begin!
Iemand wordt alleen wedergeboren door Woord en Geest.


Maar er is meer.

De Heilige Geest neemt intrek in ons hart. Alles wordt in het licht gezet. Het Licht van Gods Geest. En dan volgt er grote schoonmaak. God kan niet leven met zonden, met onreinheid, met afgoderij, met haat, enz. Daar is geen plek voor als God in ons hart komt wonen.  En Hij leert het ons en helpt ons daarin. Maar weet wel, God, de Heilige Geest woont alleen daar, waar men Hem binnenlaat! En dan niet alleen in het voorportaal of alleen de keuken of de kamer, maar ook de slaapkamer, de zolder en de kelder. Dat Hij alle sleutels van je levenshuis krijgt. 
Ons lichaam is een tempel van Gods Geest. Hoe gaan we met ons lichaam om? Realiseren we dat Gods Geest daarin woont of wil wonen? Verwaarlozen we het lichaam door wat voor reden ook. Of verafgoden we ons lichaam? Het kan allebei niet. We moeten dat goed beseffen. Al weet Hij wel wat de reden is daarvan, Hij kan ons er bij helpen het te veranderen.

Hij geeft ons gaven en vruchten. Gaven en vruchten dus van de Heilige Geest. 
God geeft Zijn kinderen een taak en Hij wil de Geestesgaven geven als toerusting om die taak uit te voeren, zodat Gods Koninkrijk uit breidt en Zijn eer vergroot wordt. 


Gaven van de Geest

Je kunt deze gaven vinden in 1 Korinthe 12.
- De gave van het woord van wijsheid
- De gave van het woord van kennis
- De gave van het onderscheiden van geesten
- De gave van geloof
- De gaven van genezingen
- De gave van de werkingen van krachten (v.b. Hand. 19 : 12-16)
- De gave van profetie
- De gave van allerlei talen (tongentaal)
- De gave van uitlegging van talen
Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil. 1 Kor. 12:11.
De Geest doet het dus niet zoals wij het willen, maar zoals Hij het wil. Hij deelt uit. God geeft deze gaven alleen wanneer Hij vindt dat het nuttig is voor jou voor de ander. Je dient God er mee naar een ander toe. 

Voor veel mensen zijn deze  9 gaven in 1 Korinthe 12 onbekend of we zijn er mee verlegen. (Net zoals de doop van de Heilige Geest en de vervulling van de Heilige Geest.)
In de klassiek gereformeerde leer worden de wondergaven beperkt houdbaar geacht. Dat was alleen voor de discipelen. Na hun dood hield dat op.
Maar nergens in de Bijbel staat dat God Zijn Geestesgaven heeft teruggetrokken of dat de Geest aan banden is gelegd. Ook niet nadat we een complete Bijbel kregen en we die gaven niet meer nodig zouden hebben, wat gezegd wordt.
We hebben juist in deze eindtijd de Geestesgaven hard nodig. De satan maakt zich op met valse profetie, valse wonderen, valse tekenen en valse krachten 2 Thess. 2 : 9) God zal als tegenkracht een gemeente vormen waarin die apostolische Geestesgaven weer gaan functioneren. 

De gaven van de Heilige Geest zijn zo hard nodig!
Om wat te noemen.Duivelse machten en krachten bundelen zich, verleiden mensen door allerlei dingen, waardoor ze besmet worden en zo een poort open hebben gezet voor de duivel.
Door zonden, door leugens, door emotionele banden of demonische banden.
Het is nodig om hiervan bevrijdt te worden in Jezus Christus Naam, zodat de duivel geen invloed meer kan uitoefenen ook op het nageslacht. Dat wil niet zeggen, dat de duivel dan niet meer aanvalt, dat is wat anders. Maar hij kan niet meer b.v. je ziek maken omdat jij een poort open hebt gezet voor hem. Door dit zo te zeggen, krijg je natuurlijk de vraag is ziekte altijd een gevolg van je zonden? Nee, daar was Jezus Zelf ook duidelijk in. Lees Johannes 9 : 2 en 3 maar.

Hoe krijg je deze gaven? Verlang je er naar?
Allereerst is het belangrijk dat je het geloof er voor hebt, stel je er voor open, heb een ontvangende houding. Ten tweede voel het gemis er van, dat het zo hard nodig is. Ten derde wil de Hemelse Vader er om gebeden worden. Ga persoonlijk en gezamenlijk in gebed, pleitend op de belofte van Lukas 11 : 13: 'Als u die slecht bent, uw kinderen dus goede gaven weet te geven, hoeveel te meer zal de hemelse Vader de Heilige Geest geven aan hen die tot Hem bidden.' En blijf bidden. De apostelen en de vrouwen baden om de Heilige Geest eendrachtig, volhardend. Na 10 dagen kwam de Heilige Geest. Het wil niet zeggen, dat het bij ons 10 dagen duurt. Het kan vele malen langer duren. Het getal tien geeft ook aan een bepaalde afronding, waarbij als het ware alles doorlopen is. Het getal 10 denk ik ook aan de tienden. God behoort alles toe. Wij zijn Zijn schepping en alles wat we gekregen hebben is van Hem. Zo mogen we ook Zijn gaven tot eer van Hem gebruiken voor onze naasten. En het belangrijkste is de liefde, want zonder dit alles is het niets. En weet dat Hij het is, Die geeft zoals Hij het wil!

Vruchten van de Geest

De vruchten van de Geest vinden we in Galaten 5 : 22 en Efeze 5 : 9;
- De vrucht van liefde
- De vrucht van blijdschap
- De vrucht van vrede
- De vrucht van lankmoedigheid (= zeer geduldig)
- De vrucht van goedertierenheid (= genadig, ontfermend)
- De vrucht van goedheid
- De vrucht van geloof
- De vrucht van zachtmoedigheid (= vriendelijk en zacht van aard)
- De vrucht van matigheid (= bescheiden, nederig)





9 vruchten van de Geest. 9 het kwadraat van 3. Het getal 3 is het getal van Goddelijke volmaaktheid en kenmerkend voor de Heilige Geest. Daarom ligt het voor de hand dat het getal 9 ook de zekerheid en volmaaktheid van iets aanduidt. 9 gaven en 9 vruchten van de Geest! 

'Wandelt als kinderen des lichts. Want de vrucht des Geestes is in alle goedheid, en rechtvaardigheid, en waarheid.Beproevende wat de Heere welbehagelijk is. En hebt geen gemeenschap met de onvruchtbare werken van de duisternis, maar bestraft ze ook veeleer.' 

Aan de boom kent men de vruchten.
Kan men zien aan ons of wij leesbare brieven van Christus zijn?
Omdat de Heilige Geest in ons woont en werkt?

Gebed:
Vader, Zoon en Heilige Geest, Drie in Eén. U bent God.
Ik mag U danken dat U Uw Heilige Geest gezonden heeft toen op het Pinksterfeest.
U wilt bij mij zijn en mij leiden door Uw Woord en Geest. U wilt verbinding met mij hebben en met een ieder die in U gelooft. Er is redding en vergeving van zonden door Jezus Christus bloed.
Ik heb deze relatie met U zo nodig Hemelse Vader, wat zou ik zijn zonder U? Altijd bent U bij mij. U wijst mij de weg die ik gaan moet. U leert mij dagelijks. Het is zo rijk om in Uw nabijheid te zijn Hemelse Vader. U te vertrouwen in alles. En U weet hoe moeilijk dat soms voor mij is. Maar U leert het mij telkens weer. Alles uit handen te geven en in Uw handen te leggen. Dan kan U er mee aan het werk. 
Wilt U Uw kerk wereldwijd uitbreiden tot eer van Uzelf. Dat men Gods Woord niet verkleint, niet inperkt, maar ook niet Uw macht en kracht. Want U bent zoveel meer, dan wij met ons verstand kunnen denken. En U werkt en doet onmogelijke dingen in mensen ogen. maar het is mogelijk bij U. Er is voor U niets te wonderlijk. 
Wilt U dat mensen de gaven van Uw Geest wanneer ze die mogen ontvangen ook gaan gebruiken en er zich niet voor schamen om wat andere mensen zouden zeggen.
Maar het mogen gebruiken U ter ere.
Wilt U mensen roepen die mogen dienen in Uw wijngaard?
Versterk Uw werk en breek satans macht af in Jezus Naam.
Dat anderen door de vruchten van Uw Heilige Geest mogen zien, dat U in ons woont en dat ook graag willen.
Wilt U Uw volk Israël het deksel afnemen, opdat ze U mogen aannemen als Messias.
Ik bid U om vrede voor Jeruzalem.
Hemelse Vader wilt U voor mijn kinderen, kleinkinderen, familie, vrienden en al degenen die mij lief zijn zorgen. Ze in Uw hand houden? Dat ze U mogen toebehoren, want dat is het Hoogste geluk! Dan zullen we voor eeuwig behouden zijn in U.
Vele mensen lijden, zijn in nood in deze wereld, dat ze U als grote Trooster mogen aannemen en ervaren en van Uw Naam mogen getuigen tot in alle eeuwigheid.
Ik vraag U dit om Jezus wil alleen. Amen. 






6 opmerkingen: