zondag 23 juni 2019

Niet doden

'Gij zult niet doodslaan.' Exodus 20 : 13; Mattheús 5 : 21

Dit gebod komt in de vorm van een verbod. 
Zonden kan niet anders dan de dood werken, omdat ze vijandschap tegen de levende God is. Toen Eva van de vrucht nam en at gaf ze Adam ook. En ook hij at. Dit eten was eigenlijk sterven, want God had verboden om van die boom te eten, anders zouden ze sterven. De duivel vuurt de begeerte aan om als God te zijn, het goed en kwaad te kennen en dat ze niet zullen sterven. Hij is een leugenaar en verleider. God heeft de mens vrijheid gegeven om keuzes te maken. Ze kozen tegen God en zo kwam de dood. Ze moesten het Paradijs uit, maar God gaf ze een belofte mee van genade. Genesis 3 : 15.


Adam en Eva kregen eerst twee zonen: Kaïn en Abel. Kaïn werd een landbouwer en Abel een schaapherder. Door gaven te offeren was er al verschil te zien. Abel gaf het beste wat er was aan de Heere. Hij had God lief en wilde God de eer geven, dat was zijn doel.Kaïn deed het niet uit geloof. Hij wilde zijn reputatie ophouden, hij vertrouwde alleen op zichzelf.
God zag dat grote verschil. Hij ziet het hart aan! En daarom neemt Hij Abels offer aan. Kaïn merkt dat. Hoe? Dat wordt niet in de Bijbel gezegd. En hij is boos. Boos op God, boos op Abel. Zo boos dat het ook op zijn gezicht af te lezen valt. God vraagt dan aan hem waarom hij zo boos is en boos kijkt. 
God heeft zoveel geduld met ons. Hij ziet wat er in ons hart leeft en wil ons trekken met Zijn liefde. Maar Hij stelt wel heel duidelijk dat er twee wegen zijn. 
God houdt Kaïn leven voor en een zegen, maar wanneer hij dat weigert, dan heeft hij dit aan zichzelf te wijten. De schuld ligt dan geheel bij hem.

Zo is het ook bij ons.
Indien we berouw hebben van onze zonden en in geloof op Jezus zien, dan zal de zonden vergeven zijn. En er zal nooit meer aan gedacht worden. Dan komt Hij met Zijn Geest in je wonen. Hij leert je alles wat nodig is om tot eer van Hem te leven. o.a. Gehoorzaamheid, nederigheid, dankbaarheid, enz. Hij vernieuwt je van binnen. Veel dingen moeten we leren en afleren. We worden geschaafd, gelouterd, beproefd, opdat we des te meer licht mogen gaan verspreiden van Hem, Die ons blijdschap en leven geeft!

Luister je niet naar God en wil je alleen je weg gaan, dan ligt de zonde aan de deur.
Dat betekent nog meerdere zonde. In geval van Kaïn haat, moord. Hij sloeg zijn broer Abel dood. Wat een vijandschap!  Hoe is het in deze wereld?
Waar gaat ons hart naar uit? 
Waar zijn we dagelijks mee bezig?
Wat lezen we? Waar kijken we naar? Waar luisteren we naar?
Er is veel wat de dood brengt en geen leven.
God heeft een betere weg voor jou, kies dan heden wie gij dienen zult!



Wat houdt het gebod nog meer in?

Geen abortus provocatus plegen. (al zijn er enkele uitzonderingen)  Waar het kind vaak in stukken uit de moederschoot wordt gehaald in abortusklinieken. De wetgeving in Nederland is niet wat God wil. Hij wil leven, Hij heeft je lief en ook het leven in je moederschoot. Soms zien mensen geen andere uitweg, maar er is altijd een uitweg. Er zijn opvanghuizen, waar men je op kan vangen samen met je (ongeboren)kind en verder helpen. Dat is b.v. Stichting Siriz( was vroeger VBOK) Het Babyhuis in Dordrecht, enz.

Wanneer dit toch gebeurd is, kun je het daar verschrikkelijk moeilijk mee krijgen. Maar ook hiervoor is vergeving. God zoekt je op en wil je helpen. Breng het alles bij Hem!



Geen euthanasie plegen. Ook hier is de wetgeving in Nederland niet wat God wil. Euthanasie is zelf beslissen dat je niet verder wil leven en wanneer je sterft.
God is het die leven geeft en leven neemt. 
Ik weet heel goed, dat het leven heel erg moeilijk kan zijn. Zo moeilijk dat het bijna niet te dragen is. B.v. Als je elke keer depressief bent, als je man of vrouw is weggevallen, waar je een heel leven mee hebt opgetrokken, als je altijd alleen bent en erg eenzaam bent, als je ondragelijke pijn elke dag hebt, als je niets meer kunt en je kunt zelf wel verder invullen.
Maar toch is dat Gods bedoeling niet. God wil kracht geven in alles. In elke ziekte, pijn, moeite, in het ouder worden, in rouw, in gebroken zijn. Euthanasie is niet de oplossing. Jezus Christus is de oplossing! Daar vinden we kracht om te leven!  God zegt niet: Je bent een last voor mij, nee Hij zegt Ik heb een plan voor jou! Ik heb je lief. En zolang jij op aarde bent, kan ik jou nog gebruiken voor een ander!  Vraag maar aan God wat Hij wil en stel je volledig open voor Hem. Misschien lig je elke dag op bed en denkt: wat kan ik nu doen?
God vraagt ook bidders, die zijn zo belangrijk!  En getuigen om van Zijn liefde te mogen getuigen.




En wat is het belangrijk, dat wij als medemensen elkaar in het oog houden om mensen die minder kunnen en moeite en verdriet kennen in hun leven te steunen. Ook mensen die met rouw te maken hebben, blijvend te bezoeken. En mensen die alleen zijn en mensen die ziek zijn of gehandicapt zijn. Bidt ook met elkaar, lees een gedeelte uit Gods Woord. Schaam je er niet voor!
Het kan zo bemoedigend en vertroostend zijn!



Geen zelfmoord plegen

Hoe veel komt dat tegenwoordig voor! Op alle leeftijden! Heel veel jongeren ook. Heel veel kinderen en jongeren staan zo alleen. Ze hebben het zo moeilijk!
Wat maken ze allemaal mee? Het is teveel om op te noemen.
En zijn er nog mensen in hun omgeving die naar hun willen luisteren?
Die ze kunnen vertrouwen?
Die van hun houden? Onvoorwaardelijk?
Die voor hun bidden? Onderschat niet wat voor waarde het gebed heeft!




Maar er zijn ook ouderen die zelfmoord willen plegen.
Waarom?
Soms door verkeerd gedrag, schulden, lijden, enz.
De duivel houdt hun voor dat zelfmoord de beste oplossing is.
Dan ben je tenminste overal van af.
Maar dat is niet zo.
Het leven is eeuwig. Als je met Jezus Christus in het leven bent, mag je na de dood met Jezus Christus eeuwig leven.
Maar als dit leven een leven is om alleen voor jezelf te leven of alleen voor geld te leven of wat voor afgod dan ook. Dan is het een arm leven. Dan is het tegen Jezus Christus. Dan is jouw leider de duivel. En die heeft alleen jouw ondergang op het oog. Ook al denk je misschien van niet, maar daar zul je wel achter komen.
Bekeer je voor het te laat is. Kies voor het leven met Jezus Christus. Buig je knieën en vraag of God jouw God mag zijn. Of Hij jou wil leren om Hem te volgen, waar Hij ook heengaat. Dan zul je niet verloren gaan, maar het eeuwige leven ingaan, wanneer God jou thuis haalt.

Wil dan zeggen dat als je zelfmoord pleegt, dat je dan bij de duivel komt?
Ik ben niet degene, die een oordeel velt. Er zijn mensen die heel erg depressief zijn en soms niet meer weten wat ze precies doen. Wil ik deze mensen de hemel inpraten?
Nee, nogmaals ik geef geen oordeel en dat moeten mensen van elkaar ook niet doen.
Geef het alles in Gods Handen, want dat zijn de beste handen! 
Wel wil ik doorgeven, wat doen wij om het te voorkomen?
Dat is ook een taak voor ons. Niet om schuldgevoel te kweken, want soms kunnen we er ook echt niets aan doen. Dan hebben we dit niet ingeschat of gedacht, enz.
Maar heb erg in elkaar als de ander het moeilijk heeft en ben er voor die ander.
En wat ook belangrijk is, dat ze je kunnen vertrouwen. En niet dat je dat dan doorvertelt aan een ander. 




Het gaat in het zesde gebod niet om de dood, maar om het eerbiedigen van Gods geschapen leven. God is de Schepper van leven, van de mens. Hij schenkt het leven.
Met welk doel heeft Hij de mens geschapen? Om Hem te danken en te loven om tot Zijn eer te leven. Het leven is van Hem. 

Toch is er veel meer te noemen, wat onder dit zesde gebod valt. 
Namelijk de wortel (oorsprong) van doodslaan. 
Het begint meestal met iets anders voordat het zover komt dat er iemand vermoord wordt.
En dat valt ook onder 'gij zult niet doodslaan'
Namelijk 'Nijd, haat, toorn, wraakgierigheid.'
Zelfs in mijn gedachten of met woorden of een gebaar en natuurlijk de daad, dat ik daardoor iemand onteert, haat, kwetst of doodt.

Om het zesde gebod te volbrengen zegt Jezus Christus: 'Heb uw naaste lief als uzelf.'
Bovenal eerst Gods liefde, want zonder dat kunnen we niet.
Dan leert de Heere ons geduld, vrede, zachtmoedigheid, barmhartigheid en vriendelijkheid, liefde, eensgezind. ( naar 1 Petrus 3 : 18)

Gebed: Vader in de hemel, U doorgrondt mijn hart en kent die als geen ander. U weet of er ook wortels zijn van het zesde gebod. Wilt U mij die dan bekend maken door Uw Geest?
Opdat ik het voor U kan belijden en vergeving vragen. 
Mijn hart wil U alleen volgen, U alleen liefhebben en Uw wil doen.
Dank U wel Heere voor al Uw liefde en trouw aan mij bewezen.
Dank U wel, dat U zo goed bent! Dat U voor mij zorgt!
Dank U wel, voor Uw lieve Zoon Jezus Christus, Die ook voor mij gestorven en opgestaan is uit de dood, voor mijn zonden. Zodat ik mag leven als kind van U.
Leid mij maar voortdurend door Uw Geest, opdat Uw kinderen Uw woorden mogen ontvangen,die ze nodig hebben. 
Vermeerder mijn liefde, geduld, vrede en zachtmoedigheid, barmhartigheid en vriendelijkheid en eensgezindheid opdat U de eer in alles krijgt. Dat ze in U hun blijdschap mogen vinden en kracht mogen vinden in dit leven. 
Wilt U met allen zijn, die worstelen met allerlei vragen op het gebied van dit gebod.
Wilt U ze met Uw liefde omringen en ze laten merken dat U een God van nabij bent.
Dank U Heere, dat U dat wil doen, in Jezus Naam. Amen.


(Wil je liever reageren per mail. Mijn mailadres is nellyvdbas@gmail.com)












Geen opmerkingen:

Een reactie posten