zondag 29 september 2019

De Geest van de waarheid kennen

De andere Trooster, namelijk de Geest der waarheid, Die de wereld niet kan ontvangen; want zij ziet Hem niet, en kent Hem niet; maar gij kent Hem; want Hij blijft bij u, en zal in u zijn. Johannes 14 : 17

Je hebt twee wegen.
De brede en de smalle weg.
De weg van de leugen van de duivel, de aartsleugenaar van de beginne.
De weg van de Waarheid. God is Waarheid, Jezus Christus is Waarheid, De Heilige Geest is Waarheid.




De wereld ziet Hem niet en kent Hem niet, de Geest der waarheid. De wereld kan Hem zelfs niet ontvangen. Maar zeg je hoe kan je dan een kind van God worden?
Van onze eigen natuur willen we God niet kennen en Hem niet ontvangen. Kerkje spelen willen we nog wel. Laten zien hoe goed we zijn. Hoe christelijk, hoe religieus. Hoe we verschillende wetjes nog aan onze religie hebben toegevoegd. We sloven ons uit om de ander te laten zien, dat we zo goed zijn en zoveel goed doen.
Maar God prikt er zo doorheen. We kennen Hem niet. We willen geen relatie met God.
We willen niet dat Hij ons hart verandert, dat Hij onze leugens doorziet. O ergens weten we het wel, maar hoe meer we het doen, hoe harder ons hart wordt.
Er is geen ruimte voor God, voor Jezus Christus, voor Zijn Geest. We zeggen van wel, maar als het er op aan komt buigen we niet voor Hem en zitten we liever zelf op de troon.
Luisteren naar Gods Woord?
Naar Zijn Geest?
Ja, we lezen wel een stuk uit de Bijbel bij het eten en bidden en danken voor het eten.
En 's zondags gaan we trouw naar de kerk. Maar daar houdt het dan wel mee op.





Ja, we lezen wel uit de Bijbel een stuk en beginnen met gebed of God b.v. de verkiezingen tot ouderlingen (oudsten) en diakenen wil zegenen. Maar de Heilige Geest komt niet aan bod. We kiezen zelf wel of de gemeente. Er moet namelijk orde zijn. Alles moet met orde geschieden. En dat is ook zo. Maar moet daarom Gods Geest maar buitengesloten worden? Hoe ging het in de eerste gemeente er aan toe? Lees het maar eens in Handelingen.

En hoe gaan we o.a. met de armen en de wezen en de weduwen en weduwnaren, gescheiden mensen, verslaafden en ouderen en zieken en chronisch zieken en gehandicapten om?
Ja maar een predikant kan toch niet alles op zich nemen? Dat is waar. Hij zal ook werk moeten verdelen, net als Mozes dat moest doen. 
Aan ouderlingen (oudsten), diakenen. En hoe zit het dan met mensen die psychisch ziek zijn e.d.? Hebben ze daar wel verstand van, hoe ze daarmee om moeten gaan? In deze wereld en ook in de kerken wordt dat steeds meer, dat er beschadigde mensen zijn.
Waarom wordt er geen pastoraal medewerker aangenomen erbij? En als dat voor één gemeente teveel geld is, dat twee gemeenten dat samen behappen. Zodat er voor 2 gemeenten een pastoraal medewerker is. Meestal hebben die een opleiding gehad waarin ook verwerking van emoties is behandeld. En wat denkt u aan mensen die ervaringsdeskundige zijn. Die veel hebben meegemaakt in hun leven, die kunnen soms heel goed naast de mens staan en luisteren. En ook Gods Woord laten spreken en met de mensen bidden. Maar ook in dit werk, stel niet zomaar iemand aan. Vraag hierin Zijn wijsheid.

God is een God van Waarheid. Niet van leugen. Hij prikt door onze leugens heen. Hij ontmaskert ons en wat blijft er dan nog van ons over?
Niets. 
Willen we ons koste wat het koste staande houden t.o.v. God?
Het beter willen weten dan God?
Denken dat we niets verkeerd doen, dat alles ligt aan die ander?
Dan zullen we nooit kunnen leven van vergeving.
En dat is nu net waar het allemaal om draait.
Jezus Christus baande een weg voor ons tot de Vader.
Er is een WEG namelijk Jezus Christus.
Hoe word je nu een kind van God? 
'Opdat een ieder, die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe. Want alzo lief heeft, opdat een ieder die in Hem gelooft, niet verderve, maar het eeuwige leven hebbe.' Johannes 3 : 15,16.




Zonder geloof in Jezus Christus, Die voor onze zonden geleden en gestorven is aan het kruis en weer opstond uit de dood is er geen weg tot Hem.
Zonder vergeving van je zonden door Jezus Christus is er geen leven.
Je kunt het alleen krijgen bij Hem, Jezus Christus!
Is het al nood bij je geworden?
Velen weten dat het zo is, maar doen er niets mee, ze zijn onbewogen er onder.
Maar het is toch Gods werk?
Ja het is Gods werk, genade. Maar als God iets wil geven, zullen we het ook mogen aanpakken. Zo lief heeft Hij ons namelijk. Hij wil ons niet verloren laten gaan.
En wanneer God ons tot Zijn kinderen aangenomen heeft, dan kun je alleen maar zeggen, het is alles genade, het is Zijn werk! Zijn liefde!

Jezus Christus beloofde Zijn discipelen een andere Trooster, namelijk de Geest der waarheid, die bij hen zal blijven en in hen zal zijn.

Deze belofte geldt ook voor Zijn kinderen. Hij zal ze bij de Waarheid houden in waarheid.
Hij zal bij hen blijven en in hen zijn. 
Gods Geest zal in je hart wonen.

Daar hoop ik de volgende keer meer over te schrijven.