zondag 13 oktober 2019

Gods Geest in je hart

Gods Geest in je hart

Er is weinig kennis van Gods Woord. Er wordt veel te weinig gelezen in Gods Woord. En als er gelezen wordt is het vaak na het eten. Maar hoe belangrijk is het om tijd te nemen. Elke dag weer om met de Heere samen te zijn en met Zijn Woord. Te bidden of Hij door Zijn Heilige Geest jou het Woord wil uitleggen, zodat we ons er mee mogen voeden. Net zoals je elke dag eten nodig hebt, heb je Gods Woord nodig. Zonder Hem kunnen we niets.
We hebben overal tijd voor, tenminste... maar op de laatste plaats staat vaak Gods Woord.
Hoe belangrijk is het om dat te veranderen en dat op de eerste plaats te zetten. Begin je dag met Hem, je zult ervaren, dat je dag zo heel anders verloopt. Je vindt rust in Hem! 



Velen die in Jezus Christus geloven zijn zich niet bewust van de levende Aanwezigheid van de Geest in hen, vaak is dat een tekort ook van onderwijzing in gemeenten. Maar ook dat ze zelf Gods Woord niet zorgvuldig lezen en het biddend overpeinzen.

Anderen worden misschien door de Heilige Geest geïnspireerd, maar ze kennen en noemen Hem niet. Ze hebben geen bewuste relatie met Hem, er ontbreekt iets wezenlijks.

Nog anderen geloven in de Heilige Geest, maar weten niet hoe ze op de juiste manier met Hem kunnen samenwerken. Ze beginnen de dag met Hem, hebben Zijn hulp gevraagd, maar weten niet hoe ze door, met en in Hem kunnen leven. Ze maken plannen, nemen initiatieven zonder Zijn raad te vragen of op antwoord te wachten en zonder Hem in het denkproces toe te laten. 
Ze denken dat het genoeg is dat ze de Heilige Geest erkennen en Hem hun dag voor te leggen. Dat is natuurlijk goed, maar het gaat om de relatie met de Heilige Geest in het dagelijks leven in je manier van denken, beslissingen nemen en het ontwikkelen van creativiteit. Je kunt aan het groeien zijn hierin en nog niet weten hoe alles precies gaat.
Laat ik zeggen je raakt nooit uitgeleerd. 



En er zijn mensen die openstaan voor het werk van de Heilige Geest en er naar leven. Je hebt een relatie met de Heilige Geest, waartoe Jezus Christus ons uitnodigt die aan te gaan.Je hebt een diep verlangen om naar Zijn eer te leven. Je laat je onderwijzen, waarschuwen, bemoedigen, en laat je begeleiden door de Heilige Geest. En Hij wijst je de weg, die je gaan moet en Hij zal je nooit verlaten. Hij zegent je op Zijn weg. Hij houdt van je zoals je bent. Ongeacht je verleden of je levensstaat, zodat je onder de waakzame en warme blik van Jezus Christus op weg kunt gaan. De Heilige Geest leert ieder mens zichzelf niet te veroordelen of te verachten, maar in God zijn of haar vertrouwen te stellen.Ook leer je hoe je in deze wereld moet leven door op een juiste manier mee te werken aan het werk van de Heilige Geest. Je ervaart dat doordat Jezus Christus voor jou aan het kruis gehangen heeft  voor jouw zonden, dat je mag leven uit de vergeving van Zijn bloed. Hij is opgestaan en zit aan de rechterhand van God. En door Zijn Geest mogen we leven uit genade, elke dag weer. 

In Kolossenzen 3 wordt beschreven hoe je verandert en wat er verandert in je leven en word je er ook toe opgewekt om dat te doen. Dit is zo volmaakt beschreven dat ik het hieronder zet.







'Indien gij dan met Christus opgewekt zijt, zo zoekt de dingen, die boven zijn, waar Christus is, zittende aan de rechterhand Gods. Bedenkt de dingen, die boven zijn, niet die op de aarde zijn. Want gij zijt gestorven, en uw leven is met Christus verborgen in God. Wanneer nu Christus zal geopenbaard zijn, Die ons leven is, dan zult ook gij met Hem geopenbaard worden in heerlijkheid. Doodt dan uw leden, die op de aarde zijn, namelijk hoererij, onreinhied, schandelijke beweging, kwade begeerlijkheid, en de gierigheid, welke is afgodendienst. Om welke de toorn Gods komt over de kinderen der ongehoorzaamheid; In welke ook gij eertijds hebt gewandeld, toen gij daarin leefde. Maar nu legt ook gij dit alles af, namelijk gramschap, toornigheid, kwaadheid, lastering, vuil spreken uit uw mond. Liegt niet tegen elkaar, omdat gij uitgedaan hebt de oude mens met zijn werken. En aangedaan hebt de nieuwe mens, die vernieuwd wordt tot kennis, naar het evenbeeld van Hem, Die hem geschapen  heeft; Waarin niet is Griek en Jood, besnijdenis en voorhuid, Barbaar en Scyth, dienstknecht en vrije; maar Christus is alles en in allen. Zo doet dan aan, als uitverkorenen Gods, heiligen en beminden, de innerlijke bewegingen der barmhartigheid, goedertierenheid, ootmoedigheid, zachtmoedigheid, lankmoedigheid; Verdragende elkaar, en vergevende de een de ander, zo iemand tegen iemand enige klacht heeft; gelijk Christus u vergeven heeft, doet ook gij alzo. 
En boven dit alles doet aan de liefde, welke is de band der volmaaktheid.
En de vrede Gods heerse in uw harten, tot welke gij ook geroepen zijt in één lichaam; en weest dankbaar. Het woord van Christus wone rijkelijk in u, in alle wijsheid; leert en vermaant elkander, met psalmen en lofzangen, en geestelijke liederen, zingende de Heere met aangenaamheid in uw hart. En al wat gij doet met woorden of met werken, doet het alles in de Naam van de Heere Jezus, dankende God en de Vader door Hem.'


Jezus Christus heeft in het  Hogepriesterlijk gebed gebeden 'Ik bid niet, dat Gij hen uit de wereld wegneemt, maar dat Gij hen bewaart van de boze. Ze zijn niet van de wereld, gelijk Ik van de wereld niet ben. Heilig ze in Uw waarheid; Uw Woord is de waarheid. Gelijk Gij Mij gezonden hebt in de wereld, alzo heb Ik den ook in de wereld gezonden. Johannes 17:15-18

Als je de Heilige Geest in je hart ontvangt én aanvaard,zal je leven nooit meer hetzelfde zijn. Dat kan ook niet meer. Je hebt de nieuwe mens aangedaan en de oude mens afgelegd met zijn werken. Je leven wordt vernieuwd. Natuurlijk heb je je normale activiteiten, maar je gaat er niet langer meer op dezelfde manier meer mee om. Je zult de aanwijzingen die God je geeft door Zijn Geest herkennen. God gaat je onderwijzen uit Zijn Woord en je zult je moeilijkheden in dit leven op een andere manier beleven. Hij vormt je, Hij is er bij. God geeft je opdrachten, die binnen je mogelijkheden zijn. God wil met je samenwerken en zo mag je meewerken aan het wezenlijke werk van de Geest. Dat is zo geweldig rijk, dat je zelf alleen maar heel klein voelt worden en God zo ontzaglijk groot, hoe Hij werkt! Elke keer kun je Hem niet genoeg danken voor Zijn genade en trouw en liefde!
Bijna altijd werkt Hij door Zijn Woord, maar Hij kan het ook op een andere manier te kennen geven. En als je twijfelt of het wel van Hem is. Vraag dan maar om bevestiging. God zal het altijd bevestigen.
Bevestigt God het niet, dan is het niet van God geweest.
Maar als God een opdracht geeft aan je, gehoorzaam dan ook. Sta Gods werk niet in de weg. Ook al moet je misschien drempels over bij jezelf. Het vraagt zelfverloochening en liefde tot Hem. God zal het zegenen.