zondag 1 september 2019

Is de wet van Mozes nog wel belangrijk? de tien geboden?

De tien geboden zijn die nog belangrijk?

Eerst uitgebreid de 10 geboden behandelen en dan vragen, zijn de tien geboden nog belangrijk? Het is een vraag die veel mensen bezig houdt tegenwoordig.
Maar niet alleen tegenwoordig, in de tijd van de Bijbel was het ook zo.

Er zijn veel gemeenten, waar niet de 10 geboden meer voorgelezen worden op zondag.
Ze vinden dat overbodig, Jezus was gekomen om de zonden te dragen. Er is genade voor de 10 geboden in de plaats gekomen. 
Maar het is een verkeerde uitleg van Gods Woord.
God leidde het volk Israël uit de slavernij van Egypte. Hij voerde ze uit de verdrukkingen en brengt ze tot de gemeenschap met Zichzelf. Hij maakt ze eerst vrij, voordat Hij het volk richtlijnen geeft. Wetten, de torah, om te leven in vrijheid tot Zijn eer.


Jezus Christus kwam later, niet om de tien geboden af te schaffen, maar om ze te vervullen.
Dat kon Hij alleen, Hij Die zonder zonden was.
Er is verschil tussen de wet en het wetticisme, zoals de Farizeeën die aanhingen.
De Farizeeën hadden als uitleg van de wet een complex stelsel van regels opgesteld en daarmee Gods geboden omgezet in hun eigen systeem van wetten.
Jezus herhaalde de oorspronkelijke geboden van het Oude Testament en legde ze op een veel nauwkeurige manier uit. Niet alleen van toepassing op uiterlijke daden, maar ook op onze innerlijke houding, waardoor Hij het moeilijker maakte de geboden op te volgen.

Liefde en wet zijn niet elkaars tegenpolen en ze sluiten elkaar ook niet uit. Liefde heeft de wet nodig om de richting aan te geven. Liefde is niet onfeilbaar. Daarom heeft God ons geboden gegeven, richtlijnen die ons vertellen, hoe de liefde zich dient te gedragen om tegenover de naaste liefdevol te zijn. 

Hoe zit het met de uitspraak van Paulus 'Gij zijt niet onder de wet, maar onder de genade?'
Hij zegt dit een aantal keren op verschillende manieren. Hij bedoelt dat geen enkele christen niet door het houden van de wet probeert gerechtvaardigd of geheiligd te worden. 
Je kunt dus door het houden van de 10 geboden niet verlost worden. 
Dat kan alleen door genade, door Jezus Christus. Alleen de Heilige Geest kan je heiligen. Geen enkele wet kan dat doen.
Maar nu Paulus zegt dat de wet niet meer de basis van onze verlossing is, betekent dat niet, dat we daarom de wetten maar moeten afdanken. Hij zegt zelfs het tegenovergestelde: 'Ik zal Mijn wetten in hun verstand geven, en in hun harten zal Ik die inschrijven, en Ik zal hun tot een God zijn, en zij zullen mij tot een volk zijn. (zie Rom. 5:5; Gal.4:6,7 en Hebr. 8:10) De Heilige Geest zal je niet alleen helpen de geboden te bewaren, maar dat met vreugde en liefde te doen. Paulus zegt dat men door deze nieuwe manier van leven van gehoorzamen aan Gods geboden je juist kan zien, dat je de verlossing hebt ontvangen. (Rom.5:17; Ef.4:22-24; en Col. 3:9-10)
De Bijbel zegt nergens: 'Heb God lief en doe wat u wilt.'
Telkens weer geeft hij ons geboden en aanwijzingen, die onze liefde voor God en voor andere mensen vorm geven.

Welk soort gedrag wordt door de liefde van mij gevraagd?

De Bijbel geeft antwoord op die vraag zowel in negatieve als in positieve woorden.
De negatieve zijn belangrijk, zodat we kunnen leren wat liefde betekent. De 'gij zult niet' uitspraken vanuit de Bijbel geven de grens aan van de liefde die wij moeten gaan.
Jezus spreekt hierover in Markus 7: 20-23. Hier worden 13 grote zonden duidelijk weergegeven. Paulus geeft in Galaten 5 :19-21 nog een lijst en zegt erbij: Ik waarschuw u, dat wie dergelijke dingen bedrijven, het Koninkrijk Gods niet beërven. 
1 Corinthe 13 noemt 7 positieve kenmerken van de liefde, maar geeft 9 negatieve kenmerken. 
Gods Woord leer ons heel duidelijk dat liefde de vervulling, niet de afschaffing van de wet is.

1 Johannes 1 zegt dat wij onszelf misleiden en de waarheid niet in ons is als wij zeggen, dat wij gemeenschap hebben met Hem die licht is, maar terzelfdertijd in de duisternis blijven wandelen. We moeten bidden met de psalmist om een rein hart en een nieuwe geest en God vragen ons de vreugde van de verlossing terug te geven. (Psalm 51:10)

Velen zijn de weg kwijt. Ze hebben alle morele en ethische grenzen weggevaagd en dolen nu in een woestenij. God heeft in Zijn liefde ons de wet gegeven als een richtlijn voor liefdevol contact.

Het andere uiterste, de Farizeeën hadden toen Jezus verscheen 248 geboden en 365 verboden, een verbod voor elke dag van het jaar. Ze waren daarin onberispelijk.



Ook vandaag de dag zijn bepaalde christenen er trots op, dat ze zich afgescheiden hebben van de rest van de moderne wereld. Ze hebben een lijst met door mensen gemaakte regels, noemen het overtuigingen en principes en geven ze de status van absolute, totaal onwrikbare regels. De meeste verboden betreffen meningen van mensen over niet-ethische zaken, die in de afgelopen vijftig tot honderd jaar zijn ontwikkeld. Veel van deze regels gaan over uiterlijke dingen, kleding, make-up en andere dergelijke zaken. Daarop worden ze geoordeeld of veroordeeld.

We moeten begrijpen wat het verschil is tussen Gods eeuwige geboden, die nooit veranderen en relatieve leefregels, die wij door Gods genade en o.l.v. de Heilige Geest moeten veranderen, wanneer de tijden veranderen.

Als Paulus uitlegt dat de wet niet een middel is om verlossing te verdienen, gaat hij verder met wat het werkelijke doel is, waarvoor de wet is gegeven. De wet is een richtlijn voor ons gedrag, om ons te vertellen hoe liefde zich gedraagt en hoe we God kunnen gehoorzamen om Hem te behagen. Hoe we God en onze naaste kunnen liefhebben als onszelf.
Alle geboden worden vervuld in de hoofdsom van deze wet. (Matth. 22:37-40)
Waarom? Omdat God volmaakte liefde is. En deze God heeft het recht om jou en mij op te dragen lief te hebben.

En dan staat er in Openbaring 22 : 14 één van de 7 zaligsprekingen van dit boek
'Zalig zijn zij, die Zijn geboden doen, opdat hun macht zij aan de boom des levens, en zij door de poorten mogen ingaan in de stad.'
En in vers 15 staat: 'Maar buiten zullen zijn de honden, en de tovenaars, en de hoereerders, en de doodslagers, en de afgodendienaars, en een ieder, die de leugen liefheeft, en doet.'



God is heel duidelijk in Zijn Woord.
'Zo wij willens zondigen, nadat wij de kennis der waarheid ontvangen hebben, zo blijft er geen slachtoffer meer over voor de zonden; Maar een schrikkelijke verwachting des oordeels, en hitte des vuurs, dat de tegenstanders zal verslinden. Als iemand de wet van Mozes heeft te niet gedaan, die sterft zonder barmhartigheid, onder twee of drie getuigen."
Hebreeën 10 : 26-28.

Gods liefde dringt mij om dit blog te schrijven. 
Er is zoveel verwarring en misleiding omtrent de tien geboden.
We moeten niet aan onze mening vasthouden, maar aan Gods Woord.
Dat is ons richtsnoer. Hij is de Weg, de Waarheid en Het Leven.
En zonder Hem kunnen we niets doen.
Laten we waakzaam zijn en blijven, we leven in de eindtijd.
De duivel gaat rond als een briesende leeuw, zoekende wie hij kan verslinden.
Maar hij komt ook als een schaap in wolvenpak.
Hoe belangrijk is het dat we dicht bij Jezus Christus leven.
Dat we in alles ons tot Hem richten, zodat Hij ons door Zijn Woord en Geest leiding geeft hoe te handelen en te wandelen.
Dat vraagt voortdurend gebed en ook een wandelen met God. 
Het luisteren naar Zijn Stem. 



Het lezen van Zijn Woord. 
Dat kun je niet missen! En je wilt het ook niet missen, omdat het je eten en drinken is.
Zo hard heb je het nodig.


Wil je reageren? Reageer dan via mijn email adres nellyvdbas@gmail.com