zondag 1 maart 2020

De strijd begonnen onder de mensen

Keuze God verbood in het Hof van Eden dat Adam en Eva van twee bomen af zouden blijven. Eerst van de boom der kennis des goeds en des kwaads en nadat ze daarvan aten stuurde Hij ze uit de Hof, dat ze niet van de boom des levens konden eten.
Hij vroeg gehoorzaamheid. Ze mochten van alle bomen eten alleen van die niet, want dan zouden ze sterven. God had de mens gemaakt uit het stof van de aarde en in zijn neusgaten geblazen zodat hij leefde. Adam. En Hij gaf Adam een vrouw door in zijn slaap één van zijn ribben te nemen en bouwde die tot een vrouw. En Hij bracht haar naar Adam. Test Maar er is nog iemand in die Hof van Eden. En dat is satan in de gedaante van een slang. En hij praat tegen Eva en verdraaid Gods woorden en beweert dat ze niet zal sterven als ze van die vruchten eet van die boom, maar dat God weet dat ze dan net als God zullen zijn, het onderscheid kennen van goed en kwaad. Eva valt voor de verleiding en geeft Adam ook en ze eten.

Begeerte van het vlees en het verstand
Ze hebben van God een eigen wil gekregen om God te gehoorzamen of niet. Ze werden op de proef gesteld hiermee. Begeerte van het vlees en het verstand kwamen om de hoek kijken. De begeerte om van die mooie vrucht te eten, maar ook de begeerte naar zeldzame kennis. Maar hoe goed was God voor hen, hoe zorgde Hij voor hen. Ze mochten zelfs dichtbij Hem leven. Maar dat was nu afgelopen. Wat is de zonde toch een vreselijk iets. Het schept verwijdering tussen God en mens. Gevolgen
Gelijk zien Adam en Eva dat ze naakt zijn en willen zich bedekken. Er is schaamte gekomen, die er eerst niet was en daarna kwam de angst toen ze Gods stem hoorden. Ze verborgen zich.

God zoekt
God gaat op zoek. Hierin zie je dat God Eerst is. God is in Zijn opzoekende liefde naar de zondaar altijd het Eerst! God riep Adam en zei: 'Waar zijt gij?' (waar ben je?' Voor God kun je je niet verbergen ook al denk je wel. En dan komt Adam tevoorschijn en zegt: 'Ik hoorde Uw stem in de hof en ik vreesde (was bang); want ik ben naakt, daarom verborg ik mij.' Adam verschuilt zich daarachter om maar niet te zeggen wat de echte oorzaak was.

Gods antwoord
Maar Gods antwoord is ontdekkend: Wie heeft u te kennen gegeven, dat gij naakt zijt? (nu valt hij gelijk door de mand) God gaat verder 'Hebt gij van die boom gegeten, waarvan Ik u gebood, dat gij daarvan niet eten zoud?'

De mens traag om zonden te belijden
En is Adam nu eerlijk, God weet toch alles? Kunnen we iets voor God verborgen houden? Heel veel mensen denken dat we er wel onze geheimen op na kunnen houden, dat God het niet weet, maar is dat niet je eigen voor de gek houden?
Hij kent ons hart, wat we denken, wat ons beweegt om dingen te doen. 
Hoe traag zijn we om onze zonden te belijden.

De ander de schuld 
Adam komt met iets wat ook wij maar al te goed kennen. 'De vrouw, die Gij bij mij gegeven hebt, die heeft mij van die boom gegeven en ik heb gegeten.'
Adam, waar is je verantwoordelijkheid? Jij had toch nee kunnen zeggen en kunnen zeggen tegen je vrouw, daar mogen we niet van eten, dat heeft God zelf gezegd. Maar dat zegt God niet.  
Hij vraagt aan Eva: 'Wat is dit, dat gij gedaan hebt?'
En ook Eva wijst naar een ander.
'De slang heeft mij bedrogen, en ik heb gegeten.'

De slang vervloekt
Dan richt God Zich tot die slang en spreekt een vervloeking uit over hem. 

'Omdat gij dit gedaan hebt, zo zijt gij vervloekt boven al het vee, en boven al het gedierte des velds! Op uw buik zult gij gaan, en stof zult gij eten, al de dagen van uw leven.
En Ik zal vijandschap zetten tussen u en deze vrouw en tussen uw zaad en tussen haar zaad; dat zal u de kop vermorzelen, en gij zult het de verzenen vermorzelen.



De twist  
Hier begint de twist tussen het koninkrijk van God en het rijk van de duivel onder de mensen. Die krijg is verklaard tussen het zaad van de vrouw en het zaad van de slang. Daar is de oorlog begonnen tussen Michael en de draak. Openbaringen 12 : 7.

De voortdurende strijd
Het is de vrucht  van deze vijandschap, dat er een voortdurende strijd gestreden wordt tussen genade en zonden in het hart van Gods kinderen. Door hun zonden valt satan hen aan. Hij probeert zo de voet elke keer tussen de deur te krijgen om meer macht uit te oefenen in mensenlevens. 
Maar Gods kinderen strijden de goede strijd, ze weerstaan hem, blussen zijn pijlen uit en noodzaken hem van hen weg te vluchten in Jezus Naam.                 
Door genade                                      
Dit kunnen ze alleen met vallen en opstaan door genade. God die in het hof van Eden een belofte van genade heeft gegeven, dat Christus, als de Bevrijder van de mens die gezondigd heeft uit de macht van de satan. 

Uit Eva's zaad de Middelaar
Uit Eva's zaad zal de Middelaar komen dat vinden we ook terug in de geslachtslijst in Lukas 3. Zoon van Adam. Maar Eva wordt in 1 Timotheüs 2 : 15 genoemd, dat zij zalig zal worden  in kinderen te baren, zo zij blijft in het geloof, en liefde, en heiligmaking, met matigheid.

En de Middelaar kwam op deze aarde uit een vrouw, daar wil ik de volgende keer op in gaan. 




4 opmerkingen:

  1. De tekst uit Genesis 3:15 moest ik als kind eens opzeggen tijdens een zondagschoolkerstfeest. Ik begreep er niets van.

    Het is nog niet zo heel lang geleden dat ik voor het eerste hoorde dat het juist liefde was van God, dat de mens zelf kon kiezen om wel of niet te eten van die boom. Omdat bij ware liefde, de ander ook een keuze moet hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heel erg bedankt Nelly! Mooi ook met die kopjes erboven.

    BeantwoordenVerwijderen