zondag 7 juni 2020

Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij (2) Psalm 23 : 4b

Zoals beloofd zal ik het deze keer over de staf van de herder hebben. Aan de staf herkent men meer dan aan welk ander voorwerp, de herder. Niemand anders, in wélk beroep ook, draagt een staf bij zich. Het is hèt kenmerkende voorwerp dat wordt gebruikt bij de zorg en voor het hoeden van schapen, en dan ook alléén van schapen. Het wordt in hun belang gebruikt.
De beste woorden die i.v.m. die staf zouden kunnen worden gebruikt zijn: troost, geruststelling en zekerheid voor de kudde.
Zoals de stok de begrippen: discipline en verdediging tegen gevaar uitbeeldt, zo is de staf het symbool voor bescherming tegen langdurig lijden en betekent hij eigenlijk alleen toewijding en vriendelijkheid.



De herderstaf is gewoonlijk een lange, vrij dunne stok, meestal met een krul of haak aan het ene einde. Ook die wordt met zorg uitgezocht door de herder. 
Oudere herders leunen vaak op hun staf voor ondersteuning. Op die manier is het voor hemzelf ook een zeer belangrijk hulpstuk.
Gods staf staat symbolisch voor de Geest van God. Wij mogen de realiteit van de liefde, de troost en de zachtmoedige terechtwijzing ervaren door het werk van Zijn Heilige Geest. 

Op drie gebieden van de schapenfokkerij speelt de staf een zeer belangrijke rol. 
Het eerste is het samenbrengen van de schapen in een liefderijke onderlinge band.
De herder zal onder meer zijn staf gebruiken om een pas geboren lam heel voorzichtig op te tillen en het bij de moeder terug te brengen, als ze van elkaar gescheiden worden. Dit doet hij omdat hij wil voorkomen, dat een ooi haar jong verstoot als het de lucht van mensenhanden aan zich zou hebben. 
Zo is die staf er ook om een oud of een jong schaap te vangen en het dicht naar de herder toe te halen voor een grondig onderzoek Vooral bij die schapen, die niet zo gemakkelijk te vangen zijn door hun schuwheid, verricht de staf prima diensten.

Zo is er in het leven van een christen de Heilige Geest, de Vertrooster, die de mensen met Zijn liefde bij elkaar brengt. Die Geest brengt ons dan ook bij Christus, waarvan Hij ook getuigt.

Verder wordt de staf nog gebruikt om schapen te leiden. Zoals langs gevaarlijke en moeilijke paden. Hij gebruikt de staf niet om te slaan, maar hij geeft ze een zacht duwtje van zijn staf tegen de flank van de schaap, wat het dier in de richting stuurt, waarheen de herder het hebben wil. Op die manier gaat het schaap precies in de goede richting.



Een herder laat zijn staf ook wel eens liefkozend langs de flank van één of ander dier gaan. Om het te laten voelen, dat herder en schaap met elkaar in contact zijn. En zo kunnen ze soms een hele poos samen doorlopen. Het schaap vindt die speciale aandacht ook prettig en geniet zichtbaar van het innige contact met haar herder. Het wordt op een bijzondere manier op haar gemak gesteld. 

In de omgang met God wordt ons door Jezus Christus gezegd, dat Hij Zijn Geest zal zenden om ons in al de waarheid te leiden. (Johannes 16 : 13) De Heilige Geest maakt het Woord van God begrijpelijk voor ons bevattingsvermogen. Hij, de grote Herder, zegt zachtmoedig, maar met besliste stem tot ons 'Dit is de weg - daar moet je heen.' En als we Hem gehoorzamen aan Zijn vriendelijke aansporingen en met Hem samenwerken, komt er en gevoel van veiligheid en rust over ons. 
Het is diezelfde Geest, die kalm, maar indringend tot ons komt om het leven van Jezus Christus, onze Herder, tot realiteit voor ons te maken. Daardoor ben ik in direct contact met Jezus, het voelen van Zijn aanraking, het besef van de inwerking van Zijn Geest op de mijne. Er is voor het ware kind van God, die zeer vertrouwelijke en toch zo overweldigende grootse ervaring: de Trooster aan je zijde te weten. Dat Hij ons leven bestuurt is zo'n geruststelling. We kunnen altijd op Hem rekenen in elke beslissing wil Hij ons bijstaan, we hoeven het alleen maar te vragen en Hij laat ons altijd zien wat het juiste is.

Maar als ik nu eens niet zo vertrouwelijk alles met Hem overlegd, zal ik dan niet in moeilijkheden raken? Ook dán komt Hij mij te hulp, evenals de herder zijn schaap uit situaties redt, waarin het zichzelf door eigen domheid heeft gebracht. 
Omdat schapen meestal nogal eigenwijze dieren zijn komen ze nogal eens in moeilijke dilemma's terecht. Soms komt een schaap vast te zitten in een bosje wilde rozen of bramen. De dorens zijn dan zo diep in haar vacht te zitten, dat ze op geen enkele manier zich meer kan lostrekken. Alleen door gebruik te maken van de staf kan zo'n herder het schaap weer uit haar benarde positie bevrijden.


Zo is het met ons ook. Als we ons in de nesten werken, is dat veelal onze eigen schuld. Vaak door eigenwijsheid of tegendraads te zijn gaan we steeds door met onszelf in een situatie te werken, waar we ons onmogelijk meer kunnen uitredden. En dan komt onze Herder met tederheid en medelijden naar ons toe. Als Hij heel dicht bij ons is, helpt Hij ons door Zijn Geest zacht uit de ellenden. Wat moet God ontzettend veel geduld met ons hebben!
Wat moet Hij lang onder onze koppigheid gebukt gaan. Wat een mededogen en wat een genade! Uw staf vertroost mij! Uw Geest, Jezus Christus, is mijn troost!


 

3 opmerkingen:

  1. Prachtige vergelijking ,ook een schaap dat op zijn rug terecht is gekomen kan niet zonder hulp weer op zijn pootjes terecht. Zonder hulp sterft het dier. Zo is het ook met ons , wanneer we vallen laat de HERDER ons niet liggen maar richt ons weer op !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het blijft mooi, Psalm 23. Bedankt voor het delen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is mooie beeldspraak. Jezus Christus is in onze nood en dood ingegaan, hij kent die schaduwen als geen ander. Aan het kruis vindt dit aspect haar hoogtepunt. In de verlating roept Hij nog mijn God. Opdat wij nimmermeer van deze goede Herder verlaten zouden worden.

    BeantwoordenVerwijderen