zondag 24 mei 2020

Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij (1) Psalm 23

Een herder ging in vroegere tijden in het Midden-Oosten op pad met een stok en een staf. De stok werd meestal zelf zo gemaakt, dat het als een soort knuppel was. 
En dan besteedde men nog uren om met zo'n knuppel te oefenen en te leren hoe hij het ding met verbazingwekkende snelheid en trefzekerheid kon wegslingeren. Dit werd n.l. zijn belangrijkste verdedigingswapen voor hemzelf en zijn schapen. 

De stok werd zo dus ingezet om elk eigenzinnig schaap, dat steeds wilde weglopen tot de orde te roepen.
Een tweede functie was om de discipline in de kudde te bewaren. Het was belangrijk dat de schapen goed naar de herder luisterde en hem gehoorzaamde.
Als hij zag dat een schaap afdwaalde of in de buurt van giftig onkruid zag komen, vloog de knots door de lucht om het eigenzinnige schaap weer snel naar de rest terug te sturen.



Van Gods Woord (de Bijbel) is al vaak gezegd: 'Dit Boek zal u van zonden afhouden.'
(Maar andersom is helaas ook waar. Zonden zal je van het lezen van dit Boek weerhouden)
Maar we hetbben het nu over het eerste. Het Woord van God komt onverwacht snel en direct op ons af om ons bij te sturen en terecht te wijzen, wanneer we het spoor bijster zijn. Het is Gods Geest, die het levende Woord gebruikt om ons geweten van het juiste gedrag te overtuigen. Zodoende houdt Christus ons in het oog, Hij wil ons zo graag op het rechte spoor zien. 

Nog een ander gebruik van de stok in de herder is het controleren en tellen van de schapen. In tijd van het Oude Testament wordt de uitdrukking gebruikt 'onder de herdersstaf doorgaan' of 'Ik zal u onder de roede doen doorgaan.' Ezechiël 20 : 37
Dat betekende dat je werd geteld, goed bekeken en onderzocht op je welzijn.
Bij een schaap met een dikke vacht is het zo, dat het niet altijd gemakkelijk is om een ziekte of beschadiging of verwonding te ontdekken. Maar de herder gaat met zijn stok door de vacht, duwt de wol hier en daar opzij en kijkt of de huid wel in orde is. Een goede herder zal van tijd tot tijd ieder schaap apart helemaal goed onderzoeken of alles wel in orde is. Op deze manier komen verborgen problemen voor de dag.




Wanneer wij ons eraan willen onderwerpen zal God ons ook onderzoeken. Hij dringt door de buitenlaag heen. Ziet ons masker, als we die dragen. Hij kijkt er achter en brengt aan het licht wat recht moet worden gezet.
Dit is niet iets wat we moeten proberen te ontlopen. Hij heeft ons eigen belang voor ogen als Hij ons zo zoekt. Dat mag tot troost zijn voor Gods kind. Hij moet soms er heel wat voor doen om het verkeerde en scheve weer recht te buigen.  




Tenslotte is de knots van de herder een wapen om zichzelf en zijn schapen te kunnen verdedigen in tijden van gevaar. 
Het was de 'stok' van Gods Woord, die Jezus Christus, de Goede Herder, gebruikte bij Zijn verzoeking van de duivel in de woestijn. 
Het is hetzelfde Woord van God, waarop wij ook op kunnen vertrouwen om de vele aanvallen van de duivel af te slaan. Het maakt niet uit welke vermomming de satan aanneemt, die van een slang of een brullende leeuw. 





Er is geen beter houvast dan het Woord van God! Door Zijn Woord en Geest wil Hij tot ons komen om ons te behouden, te onderwijzen, te corrigeren, te helpen, te bemoedigen, te troosten. Ons te dragen in tijden van nood, wanneer we niet meer verder kunnen, maar ons ook weer kracht te geven om Hem na te volgen.
En zeker in onze samenleving van tegenwoordig, waar zoveel op ons afkomt. 

De volgende keer hoop ik het over de staf van de Herder te hebben.

13 opmerkingen:

  1. Mooi mooi mooi. Fijn te weten dat ook jij weet waar je zicht op te richten. Go go Jezus ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Jan Willem, het is het allerbelangrijkste om te zien op Jezus en Hem na te volgen!

      Verwijderen
  2. Wat een mooie uitleg "Uw stok en Uw staf die vertroosten mij" deze zin komt steeds weer bij me terug en dan kom ik jou blog tegen.
    Hij is zo veilig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooi Danielle, dat was ook niet voor niets dan. 'k Hoop de volgende keer een vervolg te schrijven.

      Verwijderen
    2. De knuppel mijn vader sloeg je ermee dat de naad kraakten

      Verwijderen
  3. Bedankt voor het vertellen van het verhaal over psalm 23.

    Wij worden vaak vergeleken met schapen in de bijbel.

    Toen was dat normale beeldspraak, nu hebben we een soort vertaalslag nodig.

    Vandaag de dag is in Nederland de wolf weer actief (letterlijk) maar ook figuurlijk van toepassing.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Au, als je die knuppel tegen je aanvoelt komen. Een staf is toch om te leiden, nee niet die kant maar deze kant op. De staf blokkeert de looproute. Hij leidt mij, ondanks mijn foute keuze, toch via Zijn plan op de weg die Hij voor mij bedacht heeft. Loof de HEER want HIJ is goed! Amen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De volgende keer hoop ik het over de staf te hebben. Ja, God doet alles medewerken ten goede voor degenen die Hem liefhebben!

      Verwijderen
  5. Bedankt Nelly. Ik las zonet in een andere blog dit over de stok (en dat is ook een mooie gedachte, samen met die van jou): Een westerse schaapherder leidt zijn schapen ‘van achteren’: hij loopt achter de kudde, en leidt ze met behulp van een hond. Deze hond is afgericht om de kudde bij elkaar te houden en in de juiste richting te sturen. In het Midden-Oosten leidt een herder zijn kudde echter ‘van voren’: hij loopt voorop, en de schapen volgen hem. “Wanneer hij zijn eigen schapen alle naar buiten gebracht heeft, gaat hij voor ze uit en de schapen volgen hem, omdat zij zijn stem kennen; maar een vreemde zullen zij voorzeker niet volgen, doch zij zullen van hem weglopen, omdat zij de stem der vreemden niet kennen.” (Johannes 10:4-5). Hij is dus de eerste die het gevaar trotseert: een leeuw, wolf of beer moet eerst voorbij de herder voordat hij bij de schapen kan. De ‘stok’ vormt hierbij een geducht wapen. Het is een soort knots die aan de gordel van de herder hangt, en die hij met kracht naar een aanvaller kan gooien. Een enkele keer gebruikt hij de stok ook om met een welgemikte worp een afdwalend schaap aan te manen om de kudde weer te vervoegen. Gewoonlijk leidt hij de schapen echter zachtjes met een lange stok: zijn ‘staf’. Bron: https://www.pastoralecounseling.org/themas/hoop-in-verdriet/psalm-23/psalm-23-een-oefening-in-het-overwinnen-van-bezorgdheid/

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De knuppel mijn vader sloeg je ermee dat de naad kraakten

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De knuppel mijn vader sloeg je ermee dat de naad kraakten

      Verwijderen