vrijdag 30 maart 2018

Verraden liefde

Verraden liefde

Ook dat vinden we in Gods Woord. Judas Iskariot is geroepen door Jezus Christus om discipel (volgeling) te worden. Hij staat als laatste in het rijtje van de discipelen.
Het discipelschap is een verantwoordelijke taak, die ze opgelegd krijgen van Jezus Christus.
Te prediken: Het Koninkrijk der hemelen is nabij gekomen. Ze moeten de doden opwekken, de duivelen uitwerpen. Hij geeft ze macht over de onreine geesten om deze uit te werpen en alle ziekte en alle kwaal te genezen. En ze mogen er geen geld om vragen. Het is alles gekregen vanuit Gods liefde en Zijn genade. 
En waar moeten ze naar toe? Niet naar de heidenen, niet naar de Samaritanen, maar naar de verloren schapen van het huis Israëls. Ze moeten prediken in hun steden. Mattheüs 10 : 1 - 10, Matth. 11 - 1






We belichten vandaag de discipel Judas Iskariot, waarvan geschreven is 'die Hem ook verraden heeft'

Wie was Judas Iskariot eigenlijk? Judas zou een Zeloot geweest zijn, die de komst van het Rijk van God wilde bespoedigen met geweld. Hij was penningmeester van de groep discipelen. Hij had dus een belangrijke en verantwoordelijke taak erbij. Het wou zeggen, dat ze hem vertrouwde met het geld, want dat geld was hoofdzakelijk voor de armen. 

Maar wie was Judas echt? 

Hij deed zich mooi voor, echt Joods (of christelijk), vroom. (net zoals je het wilt zeggen)
We zouden zeggen 'Hij had veel met Jezus op en ook met zijn naasten, een echte Messias belijdende Jood, een christen.'
Maar het is allemaal buitenkant. En die buitenkant zag er zo netjes uit, dat de andere discipelen het niet zagen, dat Judas een dief was. En dat zijn hart helemaal niet aan Jezus Christus toe behoorde. Gods Woord verhult niets, het zegt de waarheid. Het geeft openheid van zaken. 
Judas kon niet uitstaan, dat Jezus niet een aards koninkrijk ging vestigen. Hij kon niet uitstaan, dat Maria die pond zalf van onvervalste zeer kostbare nardus genomen had om Jezus daarmee te zalven. Judas kan zijn mond niet houden. Hij zegt:
'Waarom is deze zalf niet verkocht voor driehonderd penningen, en aan de armen gegeven?' 
Er staat: 'Hij zei dit niet, omdat hij bezorgd was voor de armen, maar omdat hij een dief was, en de beurs had, en droeg hetgeen gegeven werd.' 
Hij was een kans misgelopen dus, zo zag hij het, hij had er graag wat van in zijn eigen zakken gezien.
(Goddank komt Jezus voor Maria's zalving op.)

Hoe zijn wij?

Herkennen wij ons in Judas Iskariot? Of zeggen we: 'Nee, zo slecht ben ik niet. Ik ben geen dief.' 
Maar we zijn net zoals Judas ook door de Heere Jezus als penningmeester aangesteld. En wat doen we met ons geld? Hoe gebruiken we het?
Alleen voor onszelf? Of is er ook de bewogenheid tot onze naasten en daarmee ook een open beurs. God vraagt dat ook van ons. 
De goddeloze ontleent en geeft niet terug; maar de rechtvaardige ontfermt zich, en geeft. (Psalm 37:21)
Er wordt in de Bijbel zelfs gesproken over een tiende van wat je krijgt. En al heb je zelf heel weinig er is altijd wat om te geven. God zal dat zegenen! Je komt nooit tekort.
Dat heb ik zo vaak meegemaakt. Het is een geven in geloof. 
Alles komt van God, mogen we Hem op deze manier dan ook niet dankzeggen?!

Jezus kende het hart van Judas Iskariot. 

Hij wist  dat hij Hem ging verraden. Wat zal dat voor Jezus Christus geweest zijn? Wat een extra lijden zal dat bij Hem teweeggebracht hebben. Zijn discipel, Zijn volgeling, iemand die dagelijks om Hem heen was, Hem zo zou verraden.
Zijn liefde, Zijn vergeving niet nodig had voor zijn hart en zijn leven. Afgewezen terwijl Hij zoveel liefde wilde geven. Hij wilde Zichzelf geven aan het vloekhout om de zonden te dragen ook voor Judas Iskariot. Maar Judas had Jezus niet nodig. Hij haatte Hem. 
En geen van de andere discipelen wist wat er afspeelde in Judas hart en leven.  





Overdag predikte Jezus in de tempel, ondanks de tegenstand en degenen die Hem overal probeerden op Zijn woorden of daden te vangen en het volk tegen Hem op te zetten. Ja, zelfs zochten de overpriesters en de Schriftgeleerden een manier, hoe ze Jezus ombrengen zouden, maar ze durfden het niet in het openbaar, omdat ze bang waren voor de mensen, die Hem zo graag hoorden. Ze haatte Hem.
's Nachts overnachtte Jezus in een huis van een vriend op de Olijfberg ongeveer twintig minuten buiten de stad. Ook om meer stille afzondering te hebben tot gebed nu Zijn uur dichterbij kwam. (dit was hoe Jezus Christus Zijn laatste 3-4 dagen heeft doorgebracht tussen de intocht in Jeruzalem en de nacht in welke Hij zal verraden worden.
En juist op die dagen voer de satan in Judas staat er in Lukas 22 : 3. De duivel dacht zijn slag te slaan. Jezus Christus hoofd te breken, maar het bleek dat hij Hem alleen maar Zijn verzenen kon vermorzelen. 
Judas Iskariot gaat naar de overpriesters, want hij weet hoe fel ze begeren om Jezus in handen te krijgen, maar niet wisten hoe. Hij gaat naar ze toe en ze worden het met elkaar eens. Judas zal hun Jezus Christus overleveren. Hij zal de hoofdmannen naar de plaats leiden waar ze zonder gevaar van een volksopstand Hem gevangen kunnen nemen. Maar hij moet dan wel geld er voor krijgen. De koop die ze met hem sloten was 30 zilveren penningen, 30 zilverlingen, een prijs van een slaaf. Zo werd Jezus Christus op waarde geschat. Judas had geen gebrek aan geld, maar het was zijn liefde tot het geld die hem die vraag deed stellen 'Wat wilt gij mij geven?'  De liefde tot het geld, de wortel van al het kwaad.

De discipelen in kennis gesteld.

En op de eerste dag van de ongezuurde broden, wanneer zij het pascha slachtten en ze met elkaar zouden eten,Jezus en Zijn discipelen,wordt alles voorbereid door de discipelen, nadat Jezus gezegd heeft hoe ze het kunnen vinden.
Het is avond geworden.Ze zitten met elkaar in een grote opperzaal bij elkaar.
En het eerste wat Jezus zegt is dit: 'Voorwaar, Ik zeg u, dat een van u, die met Mij eet, Mij zal verraden.' Hij is zelf ontroerd in de geest.
Wat zullen ze geschokt zijn geweest. Wat ze verwacht hadden, dat in ieder geval niet.
En ze worden bedroefd. En de een na de ander zegt: 'Ben ik het?' Ook Judas Iskarioth zegt het. En Jezus zegt tegen hem:'Gij hebt het gezegd.'
De meeste discipelen hebben zelfkennis. ze weten, dat ze tot alles in staat zijn als God ze niet vasthoudt. Maar tegelijkertijd dringt ook de vraag als ik het niet ben, wie is het dan? En dat wordt dan ook gevraagd.

Het Heilig Avondmaal ingesteld en Judas gaat weg.

Maar Jezus maakt een einde aan de vragen. Jezus stelt het Heilig Avondmaal in. Jezus nam het brood en zegende het, brak het en gaf het aan Zijn discipelen. We zullen nu niet verder ingaan op het gebruik van het Heilig Avondmaal, maar Jezus geeft nog wel antwoord op de vraag van Zijn discipelen  'Deze is het, die Ik de bete, als Ik ze ingedoopt heb geven zal. Hij geeft het aan Judas, Simons zoon, Iskáriot. En na de bete voer de satan in hem.
Dat staat in Gods Woord geschreven. En Jezus zei tot hem: 'Wat gij doet, doe het haastig.' Niemand begreep het, sommige dachten, dat hij nog wat voor het feest moest kopen of wat aan de armen moest geven.

Judas Iskariot, hij haast zich naar de hoofdmannen. Hij zal ze naar Jezus leiden om Hem gevangen te nemen. 'Ik zal Hem een kus geven, dan weten jullie wie jullie gevangen moeten nemen.' Dat wordt er afgesproken en zo gaan ze op pad, het donker in.

Jezus worsteling en de slapende discipelen

Inmiddels worstelt Jezus met het lijden, wat zal komen in de hof van Gethsémané. In Zijn bidden wordt het zweet van Hem grote druppels bloed, die op de grond vallen. Hij geeft Zichzelf over in Gods wil. Wanneer Hij terugkomt bij Zijn discipelen, die Hij gevraagd had om met Hem wakker te blijven, ziet Hij dat ze in slaap zijn gevallen van verdriet. Dan zegt Jezus: 'Wat slaap je? Sta op en bidt opdat je niet in verzoeking komt'

Een les voor ons om niet in het verdriet te blijven steken, maar te bidden en op Jezus Christus te blijven zien en achter Hem aan te gaan.

Judas verraad en afwijzing en Gods liefde

We gaan terug naar de hof van Gethsémané. Er komen mensen aan. En één van deze is Judas Iskariot, één van de twaalven (zegt de Bijbel) Nog wordt hij er bij genoemd als discipel. En hij kwam bij Jezus om Hem te kussen.
Jezus zegt dan tegen hem: 'Vriend, waarom ben je hier? Judas verraad je Mij (de Zoon des mensen) met een kus?'
Wat een indringende vragen. Tegen de discipel die Hem verraad zegt Hij vriend.
Maar Jezus krijgt geen antwoord. Judas Iskariot wijst Jezus af. 
Met grote gevolgen...

Voor u, jou en mij

Hij, Jezus Christus is voor vijanden gekomen, die Hem niet moeten.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die het niet meer weten.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die zoveel verkeerde dingen gedaan hebben.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die geen rust kunnen vinden.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die altijd een leegte in zich voelen.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die denken dat ze het bij ander dingen kunnen vinden.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die in de put zitten.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die zoveel verdriet kennen.
Hij, Jezus Christus is voor mensen gekomen, die zoveel afwijzing hebben meegemaakt.

Ik kan zo wel doorgaan, maar waar het op neer komt. Hij, Jezus Christus is gekomen voor u, jou en mij. Hij is aan het kruis geslagen. Heeft de zondelast gedragen, die voor ons bedoeld was om de weg vrij te maken tot Zijn Vader. 
Wanneer je je zonden belijdt aan Jezus Christus, zal Hij je er van vrijmaken.
Hij vergeeft het je. 
Daarom is Jezus Christus aan het kruis gestorven en is Hij een vloekdood tegemoet gegaan. Voor ons. Wat een liefde heeft Hij voor ons. Terwijl Hij onschuldig leed, want Hij was zonder zonden. 
Voor jou de vraag: Mag Hij jouw God zijn? Jouw Jezus? Wil je Hem volgen?
Of wijs je Hem af, zoals Judas Iskariot?
Dan zal het ook voor jou niet goed aflopen.
Jezus wil jou vervullen met Zijn liefde als je ja zegt tegen Hem. 
Bidt dan met me mee: Jezus, ik dank U dat ik zo bij U mag komen.
U zegt dat ik altijd bij U mag komen in gebed. Ik belijd wat ik verkeerd gedaan heb.
Wilt U al mijn verkeerde dingen wegnemen?
Dank U Heere Jezus, dat U dat wil doen. U bent ook voor mij gestorven aan het kruis. Maar U mocht ook weer opstaan uit de dood. Nu bent U in de hemel bij Uw Vader.
En U bidt ook voor mij.
Wilt U mij helpen om achter U aan te komen? 
Ik mag nu geloven, dat ik een kind van U bent.
Wilt U mij dan verder helpen?
Om Jezus wil alleen, Amen.





Lees Gods Woord (de Bijbel) waar je Mij (Jezus Christus) zult vinden elke dag en bidt!

www.nellyvanderbas.blogspot.nl

Gezegende paasdagen,  Nelly van der Bas











Geen opmerkingen:

Een reactie posten