zondag 28 april 2019

Heilige dag of vrije dag?

' Gedenkt de sabbatdag, dat gij die heiligt. Zes dagen zult gij arbeiden en al uw werk doen; Maar de zevende dag is de sabbat van de HEERE uw God; dan zult gij geen werk doen, gij , noch uw zoon, noch uw dochter, noch uw dienstknecht, noch uw dienstmaagd, noch uw vee, noch uw vreemdeling, die in uw poorten is; Want in zes dagen heeft de HEERE de hemel en de aarde gemaakt, de zee en al wat daarin is, en Hij rustte ten zevenden dage; daarom zegende de HEERE de sabbatdag, en heiligde die.' Exodus 20 : 8 - 11.

Dit is de vierde boodschap, die God Zijn volk meegeeft. De eerste drie gingen over de speciale relatie die God met mensen wil hebben. Over wie Hij is, hoe Hij heet en hoe Hij wil dat wij met Hem omgaan. Maar nu dat duidelijk is, is het tijd om in actie te komen. Voor wij daarmee beginnen zet God ons nog even stil en zegt: 'Wacht even, Ik weet alles van jou en van je manier van leven en hoe je gemakkelijk je daardoor laat opslokken.. Laten we eerst even naar je agenda kijken. Ik wil een afspraak maken met jou. Over zeven dagen wil Ik dat je weer bij Mij terugkomt, om samen een dag rust te nemen. En dan bedoel ik niet alleen die dag, maar elke zeven dagen.




Sabbat wordt hier gezegd, de zevende dag. In de meest westerse en christelijke landen is de zevende dag de zaterdag en de zogenaamde 'dag des 'Heeren' de zondag.
Maar de sabbatdag is eigenlijk de zaterdag. In de joodse traditie begint de sabbat op vrijdagavond na zonsondergang - als de sabbatkaarsen aangestoken worden in elk Joods huis - en duurt tot zonsondergang op zaterdagavond.




Toen Jezus gekruisigd was, werd Zijn lichaam voor zonsondergang van het kruis gehaald, vlak voor de sabbat begon. Dat was dus op vrijdagavond. Daarna werd Hij door Zijn vrienden in het graf gelegd. Op de eerste dag van de week ontdekten de discipelen dat het graf van Jezus leeg was, Jezus was opgestaan uit de dood. Op zondag dus.
De eerste christengemeenten maakten er een gewoonte van om behalve op sabbat ook samen te komen op de eerste dag van de week, om zo de opstanding van Christus te kunnen vieren en vanuit dat besef aan de nieuwe week te beginnen. De eerste dag is het begin van de nieuwe week, en bovendien betekent de opstanding van Christus het begin van een nieuw leven. Deze bijeenkomst stond naast de sabbat, die meer het karakter van uitrusten van de afgelopen week, van terugkijken en bezinning had. Hoewel de zondagse samenkomsten begonnen zijn als een ontmoeting tussen christenen vroeg in de morgen, voor ze naar hun werk gingen, is het uitgegroeid tot wat het is vandaag: een dag van gedenken en vieren. En zo kan het dat in de meeste westerse landen nu het weekend bestaat: de zaterdag en de zondag. Later heeft keizer Constantijn de Grote er voor gezorgd dat zondag de officiële rustdag werd. 

De rustdag is al ingesteld in het paradijs. 6 dagen schiep God hemel en aarde. Op de zevende rustte Hij van dezelfde. De mens werd de zesde dag geschapen. En begon dus met rusten. Dat was voor hem de eerste dag. Hij mocht voordat hij het leven begon het met de Heere beginnen.

Belangrijk is dat dit onder christenen geen twistpunt wordt of is. Het is n.l. allebei toegestaan, zowel de zaterdag als de zondag. Laten wij elkaar daarom respecteren. Verdere discussies op dit punt zal ik dan ook niet ingaan. Paulus zegt in Kolossensen 2 : 16: Dat u dan niemand oordele in spijs of in drank, of in het stuk van de feestdag, of van de nieuwe maan, of van de sabbatten; 

Zelf schrijf ik van de zondag als rustdag. Wanneer iemand de zaterdag als rustdag heeft vult die dan in gedachten in i.p.v. zondag.

Gedenken en heiligen

Allereerst klinkt de oproep 'gedenk de sabbatdag, dat gij die heiligt.' Het Hebreeuwse woord voor heilig is kadesh en dat betekent apart houden, afzonderen. Dat betekent dus dat de zondag  een heel andere dag moet zijn dan de andere zes.
Er zijn mensen die helemaal niets doen. Heel veel Joden vatten dit ook echt letterlijk op.
Het voordeel is er van, dat je op die manier echt gedwongen wordt om te stoppen om na te denken. Maar het is wel goed te beseffen, dat je geen slaaf wordt van de zondag.

Er zijn een paar dingen heel nuttig om juist op de zondag te overdenken.
Allereerst eerlijk te zijn over onszelf. De fouten en de successen van de afgelopen week onder ogen te zien. God wil ons ontmoeten en wil met ons praten. En als we God echt willen ontmoeten zullen we de bereidheid moeten hebben om eerlijk te zijn en ons goed voor te bereiden. We zullen dan de zegen ook niet missen van het thuiskomen bij God, van de vergeving van zonden, van het geaccepteerd zijn en het bemind worden door God.

Wat ook belangrijk is: Tijd met God doorbrengen. We hebben elke dag nodig om wat tijd met Hem door te brengen, maar vooral de zondag. Om dan met Hem alleen te zijn. We kunnen en mogen alles met Hem bespreken. We moeten ze niet verbergen, want dan worden ze ons tot last. Dus uitspreken tot God, maar ook Hem loven en danken voor alles wat Hij is voor ons. En wat ook belangrijk is luisteren naar Zijn stem! Wat wil God tot ons zeggen? Lees Zijn Woord en maak ruimte in het gebed voor Hem!





Als het kan naar de kerk/gemeente gaan om Gods Woord te horen. Samen te bidden, God lof te zingen, Hem te danken. Een stuk gemeenschap der heiligen beleven. 

ontspanning




Ontspanning mag er ook zijn op zondag, samen met familie en vrienden. Relaties zijn belangrijk. Maar heb wel in de gaten dat het zondag is. Dus probeer wel dat je tot rust komt voor de komende week. Een wandeling in de natuur, die God gemaakt heeft knap je soms ook enorm van op.

De sabbat is er gemaakt voor de mens en niet de mens om de sabbat. Zo is dan de Zoon des mensen een Heere ook van de sabbat. Markus 2 : 27,28 

De Farizeeën en Schriftgeleerden hadden grote moeite met Jezus, Die de wetten van de sabbat overtrad. Hij genas zieken en zei dat de verlamde zijn bed naar huis moest dragen. Hij en Zijn discipelen plukte aren en aten ze, die wrijvende met de handen. 

De Farizeeën en Schriftgeleerden hadden er zoveel wetjes bijgemaakt, die niet van God kwamen. 
Zo zijn er ook in ons land mensen, die van de zondag een wettendag hebben gemaakt. Er is geen vrijheid meer in Christus. Het is je mag niet dit en je mag niet dat... En het liefst bepalen ze dat ook nog voor een ander...
Zou dat de bedoeling geweest zijn van de echte rustdag?

Er wordt wel gesproken over niet werken. (uitgenomen de beroepen, die echt nodig zijn)
Het meest opvallende is dat mensen, die wetjes erbij gemaakt hebben op zondag allereerst commentaar op een ander hebben. Dat zie je ook bij de Farizeeën en de Schriftgeleerden.
Is de sabbat/zondag zo een feestdag ter ere van God?
Laat een ieder bij zichzelf blijven.

Ik hoorde eens een verhaal van een predikant. Er waren twee predikanten. De één preekte zondags overal in het land en de ander alleen maar vlakbij zijn woonplaats. Toen hij ze beiden sprak zei de één: van God krijg ik toestemming om overal het Woord van God te verkondigen en daardoor mij met de auto te verplaatsen.
De ander zei: God vindt het niet goed, dat ik met de auto op zondag rijd, dus als ik in een naburige plaats moet preken, dan ga ik lopen.
Twee predikanten en zo'n verschillende mening. 
En dat geeft niet. Ik denk dat het goed is, dat je zelf eerlijk luistert naar wat God zegt wat je mag op zondag of wat de Heere liever niet wil, dat je doet. 
Dan zal de Heere het ook zegenen.

Rust

Rust vinden in zo'n rusteloze wereld.
Er is alleen in U rust te vinden.
En wanneer ons hart in U rust mag vinden
Vinden we ons eeuwig geluk.

Dat wens ik u/ jij allemaal toe! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten