zondag 19 januari 2020

De Ware Wijnstok

Jezus Christus spreekt hier tot Zijn discipelen net als in het vorige hoofdstuk aan het einde  van het laatste avondmaal in de nacht waarin Hij verraden werd.

Jezus spreekt in dit hoofdstuk van de vruchten van de geest, die Zijn discipelen moeten voortbrengen.En Hij neemt dat prachtige voorbeeld van de wijnstok.
Ook voor ons is dit leerzaam.





 Jezus Christus is de wijnstok, de Ware Wijnstok. Geplant in de wijngaard. Het Woord dat vlees is geworden.Christus had geen gedaante noch heerlijkheid.

De wijnstok is een plant die zich uitbreidt, en Christus zal bekend worden als heil tot aan de einden der aarde.
De vrucht van de wijnstok eert God en maakt de mens blij, dat doet ook de vrucht van Christus Middelaarschap. Zij is beter dan goud! 



Hij is de Ware Wijnstok! Een vruchtbare plant, een plant van naam. Hij is niet als die wilde wijnstok, die hen teleurstelde, die er van plukten.
Van onvruchtbare bomen worden gezegd dat zij liegen. (Hab. 3 : 17) 
Maar Christus is een wijnstok, die niet bedriegen zal. Niet bedriegen kan.
Hij is dienstbaar voor de mens.
Hij is de Ware Wijnstok. De Wortel van de Wijnstok. De Wortel wordt niet gezien.
En de ranken zijn degenen die Hem liefhebben. 
De wortel draagt de wijnstruik. Het is geen boom.
Het doer er sappen in doordringen en is alles in alles voor zijn bloei en vruchtbaarheid; en in Christus is alle ondersteuning en alles wat we nodig hebben.
Er zijn veel takken of ranken van de wijnstok, maar ze ontmoeten elkaar in de wortel. De Wortel, Jezus Christus. Dan zijn er geen kerkmuren meer, geen verschillen meer, dan is er een eenheid in Christus.




De wijnstok is ook blijvend. Er groeit eerst een dikkere tak uit de grond en dan komen daar gelijk allerlei kleine takken aan. In de herfst wanneer de druiven geoogst zijn, dan snoeien ze de kleine takken er af, maar de grote tak blijft staan om de volgende lente weer uit te lopen. Zo komt ook het ene na het andere geslacht, maar Christus blijft!

Net zoals de ranken van de wijnstok zijn ook de gelovigen zwak en kunnen niet op zichzelf staan, maar moeten ondersteund worden en gedragen worden.
Vaak worden ranken ondersteund door een houten paal. In de beginstadium is het om te kunnen klimmen. Later ter ondersteuning. Zo is Christus ook voor ons. Het kruis van Golgotha waar Jezus Christus de weg vrijmaakte naar Zijn Vader voor ons. Daar vloeide bloed. De druiven als ze rijp zijn worden van de wijnstok gehaald en daar wordt wijn van gemaakt. Maar dat gaat zomaar niet. Ze komen in een wijnpersbak. En de druiven worden met voeten plat samengedrukt, zodat het sap er uitbarst. Zo is ook Christus in de wijnpersbak gekomen en is door ons mensen vertreden om kostbare wijn te maken tot genezing  en verzoening van onze zonden. Hij nam onze zonden op Zich aan die paal op Golgotha en heeft onze zonden gedragen opdat een ieder die gelooft zalig zal worden. We mogen vergeving vinden voor al onze zonden in het Bloed van het Lam Jezus Christus. 


Jezus Christus wil ons elke dag zo ondersteunen en dragen opdat we veel vruchten mogen dragen tot Zijn eer. Maar zonder de Wijnstok zijn we niets.
Het kan alleen in Hem! 


6 opmerkingen:

  1. Dankjewel voor de uitleg. Het is en blijft een krachtig beeld.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ik word zelf er ook elke keer door geraakt als ik het lees.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor het uitleg.
    Blessing��

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wij zijn ranken we willen Zijn wil doen Amen

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dank jullie voor jullie reactie. Het is goed om ons leven in Zijn dienst te besteden, dat maakt ons afhankelijker en rijker in Hem.

    BeantwoordenVerwijderen