zondag 12 april 2020

Hij verkwikt mijn ziel

Hij verkwikt mijn ziel

Als we deze Psalm goed lezen zien we dat hier een schaap aan het woord is, dat verzorgd wordt door de Goede Herder.

Je kunt je afvragen of het verkwikken van je ziel nodig is, wanneer je onder de hoede van de Goede Herder bent. En toch is dat zeker nodig. Zelfs David, de dichter van deze Psalm wist er van om teneergeslagen en bedrukt te zijn. Hij had nederlagen gekend in zijn leven en kende frustratie over het feit dat hij voor de verleiding was bezweken. David was vertrouwd het het gevoel van hopeloosheid en had geen kracht uit zichzelf. Zo roept hij het uit in Psalm 42 : 6 'Wat buigt gij u neder, o mijn ziel, en zijt gij onrustig in mij? Hoop op God...



 Een schaap kan niet zonder zijn herder (Zijn Herder)

Een schaap heeft zoveel zorg en liefde nodig. Het brengt zichzelf zo vaak in gevaarlijke situaties, dat als de herder er niet was en het zag en er niet wat aan deed, het reddeloos verloren was.

Het feit wanneer een schaap op zijn rug terecht komt, komt hij niet meer terug. Hij rolt heen en weer, ligt te trappelen in angstige spanning, maar kan uit zichzelf niet terugkomen, daar heeft hij de herder bij nodig.
Als de herder niet snel ingrijpt en het dier op zijn poten zet, dan kan het uiteindelijk sterven.





Je hebt bepaalde schapen, die dat regelmatig hebben. Dat geeft de herder extra zorg. Hij houdt ze extra in de gaten. Maar hij is niet de enige die die schapen in de gaten houdt. Roofdieren hebben het ook vaak voorzien op zo'n kwetsbaar schaap. Buizaards, aasgieren, honden en prairiewolven azen er op. 

Zo is het ook geestelijk. De Goede Herder moet altijd Zijn ogen over de kudde laten gaan, om te zien waar Hij te hulp moet schieten. Hij ziet alles, niets ontgaat Hem. Hij ziet ook de vijanden en komt Zijn kinderen te hulp als ze Hem aanroepen in de nood. Hij ziet om naar gevallen mensen, die om wat voor reden ook voor verleidingen bezweken zijn. Hij veroordeeld ze niet, Hij zegt alleen zondigt niet meer. Hij ontfermt Zich over armen, over mensen, voor wie geen plaats is in deze maatschappij. Hij ontfermt Zich over gevangenen, over zieken, over gebrokene, de verguisden, mensen, waar wij misschien aan voorbij zouden lopen. God neemt zwakken aan en maakt ze sterk. Wie smerig is, maakt Hij schoon. Wie waardeloos was, geeft Hij waarde. Hij neemt zondaars aan en maakt ze vrij!

Wat zijn we zonder Jezus Christus? En wat kunnen we een hoop van Hem leren!
We staan zo gauw boven die ander, maar wie zijn wij? Wie ben ik?
Dan raken we juist aan het wankelen als we zo zelfverzekerd zijn van onszelf. Paulus waarschuwt de gemeente in 1 Korinthe 10 : 12 hiervoor: 'Daarom wie meent te staan, zie toe, dat hij niet valle.' Daar moeten we voor waken. We kunnen niet zonder Herder, niet zonder Jezus Christus, dus het is zo belangrijk om bij de Herder te blijven.

Nog een reden wanneer een schaap op zijn rug beland.

Er is nog een reden wanneer een schaap snel op zijn rug beland. Soms is n.l. zijn vacht te dik, het wordt dan topzwaar. Het beste is dan gelijk het te scheren. Dat vindt het schaap meestal niet leuk en het is een heel karwei voor de herder, maar het is wel gelijk van zijn dikke vacht, die vol met modder, drek en teken zit, in één klap bevrijd.


In de Bijbel wordt het woord 'wol' vaak in verband gebracht met 'het oude ik leven van een christen' Het is het symbool van mijn innerlijk levenshouding, mijn eigen verlangens, hoop en eerzucht. Het deel waarin ik bezit, zelfhandhaving, naijver, enz. mijn leven beheersen. Vele christenen hebben het aardig voor elkaar in zaken of in een mooie baan en ze hebben een soort zelfverzekerdheid over zich of er niets stuk kan gaan. Ze hebben een houding van wie doet me wat? Maar daar schuilt wel het gevaar. Materieel succes is geen maatstaf voor geestelijke gezondheid. God ziet het hart aan. Hij wil dat we niet roemen in onszelf of wat wij hebben. Het is alles van Hem. Stuk voor stuk zijn het aardse dingen, die door hun gewicht kunnen neerdrukken. Zo zal God bij ons het mes erin zetten in ons 'prettige' oude leventje. Een nare ervaring, waar we vaak best tegen kunnen stribbelen en waar we misschien ook nog wel wonden van oplopen, maar wat een verlossing om verlost te worden van je eigen ik. Een vernieuwing.

De Goede Herder draagt zorg voor Zijn schapen

De Goede Herder draagt zorg voor Zijn schapen, Hij heeft ze lief. 
De kracht, die nodig is om het leven aan te kunnen en de ommekeer die in het leven moet plaatsvinden in de mens, kan je alleen krijgen door geduld en volharding vanuit Zijn genade en liefde. Dit is een onderdeel voor ons leven. 
Hij leert je in Zijn wegen te wandelen achter Hem aan en te luisteren naar Zijn stem.
Zo groei je in geloof en vertrouwen steeds dichter naar Hem toe. 

Je geloof en vertrouwen in Zijn leiding worden er alleen maar door versterkt, overal waar je doorheen moet. Hij leidt je door Zijn Woord en Geest.

God heeft je zo lief, dat Hij Zijn Eniggeboren Zoon, Jezus Christus gegeven heeft aan de kruisdood, opdat een ieder die in Hem gelooft eeuwig leven mag hebben.

Jezus Christus stond op uit de dood. De dood kon Hem niet houden. Hij is het Leven!
En in Hem vinden wij Het Leven en mogen wij eeuwig leven.






Pasen vandaag. Christus is waarlijk opgestaan! Hallelujah!

De Goede Herder, die Zijn  leven gaf voor Zijn schapen, Hij leeft! 
Hij verkwikt mijn ziel! Die van jou ook?

Gezegende Paasdagen toegewenst.







2 opmerkingen: